Vestia wil miljoenen terughalen bij oud-topman Staal

Woningcorporatie Vestia wil miljoenen euro’s terug van voormalig topman Erik Staal. Dat schrijft De Telegraaf vanmorgen op basis van ingewijden. Juristen zouden momenteel onderzoeken of er geld van hem kan worden teruggevorderd.

DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie claimt 9,4 miljoen euro terug van de aangehouden Vestia-topman Marcel de V.. Hij wordt verdacht van fraude. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie claimt 9,4 miljoen euro terug van de aangehouden Vestia-topman Marcel de V.. Hij wordt verdacht van fraude. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP / Lex van Lieshout

Woningcorporatie Vestia wil miljoenen euro’s terug van voormalig topman Erik Staal. Dat schrijft De Telegraaf vanmorgen op basis van ingewijden. Juristen zouden momenteel onderzoeken of er geld van hem kan worden teruggevorderd. Volgens een woordvoerder staat het echter nog niet vast.

De Zuid-Hollandse corporatie zit sinds begin dit jaar in grote financiële problemen door 23 miljard euro aan derivaten en moet 250 banen schrappen. De oud-Vestia-bestuurder verzweeg de financiële ramp bij de woningcorporatie lange tijd voor zijn eigen raad van commissarissen. Interne toezichthouders werden pas eind november vorig jaar ingelicht, ruim twee maanden nadat Vestia met een noodlening ruim 1 miljard euro had bijgestort bij banken als extra onderpand op de risicovolle renteverzekeringen.

De topman vertrok in februari met 3,5 miljoen euro als pensioendekking, dat eerder gemaakte afspraken betrof. Een woordvoerder wil in de krant alleen bevestigen dat recherchebureau Intégris onlangs een onderzoek naar de totstandkoming van het salaris van Staal heeft afgerond. Tegenover persbureau Novum zegt een woordvoerder dat een accountantsbureau onlangs heeft onderzocht of zijn beloning correct tot stand is gekomen. Of het accountantsbureau op misstanden is gestuit bij het onderzoek naar de beloning van Staal, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook benadrukt hij dat het niet zeker is dat Vestia gaat proberen geld terug te eisen.

“Alle mogelijkheden liggen nog open.”

Binnen enkele weken moet duidelijk worden wat Vestia voor actie gaat ondernemen. Vestia maakt dan ook het rapport van het accountantsbureau openbaar.