Woede over soepel ontslag bij El País

Het Spaanse dagblad El País is op sociale media en internet scherp bekritiseerd omdat het 129 redacteuren ontslag heeft aangezegd. In enkele uren tijd verloor het Twitteraccount @el_pais dit weekeinde duizenden volgers. Via de hashtags #ElPaisTeDespide (El País ontslaat je) en #Unfollowelpais werd hiertoe opgeroepen.

De reactie op de ontslaggolf is fel, omdat het centrumlinkse El País gebruikmaakt van de versoepelde ontslagwetgeving die de rechtse regering-Rajoy dit jaar invoerde. In de eigen kolommen uitte de krant juist kritiek over deze hervorming.

De redactie zelf is ook boos dat er zo hard gesneden wordt terwijl de krant financieel relatief gezond is. El País maakte de afgelopen maanden weliswaar voor het eerst in zijn 35-jarige bestaan verlies, maar de sanering is vooral ingrijpend vanwege de torenhoge problemen van moederbedrijf Prisa. Dit mediaconcern gaat na enkele onverstandige overnames gebukt onder een hoge schuldenlast.

De afgelopen weken kwam vooral Prisa-topman Juan Luis Cebrián onder vuur. De gerenommeerde journalist richtte de krant in 1976 zelf op, maar verdedigt de reorganisatie nu gepassioneerd. Volgens hem is de redactie te grijs en te duur: de gemiddelde El País-journalist is 53 jaar oud en verdient 80.000 euro bruto. Kritische redacteuren wezen er op dat de topman vorig jaar zelf 13 miljoen euro opstreek. Zij betogen dat ze plaats moeten maken voor goedkopere jongeren en freelancers.

In een lang en strijdbaar hoofdartikel ging de hoofdredactie zondag in op alle kritiek. Daarbij wees ze er op dat veel westerse kwaliteitskranten momenteel fors snijden. De kritiek zou komen van journalisten die hun eigen kwaliteiten overschatten.

Op internet klonk ook kritiek dat de namenlijst met ontslagenen zaterdag via de e-mail werd verspreid, wat weinig chique werd gevonden. De hoofdredactie verklaarde later dat niet zij de lijst openbaar maakte, maar het comité dat namens het personeel de onderhandelingen voerde over een sociaal plan.