Windows 8 is net gelanceerd, maar Windows-baas Sinofsky vertrekt

Foto Reuters / Lucas Jackson

De baas van Windows, Steven Sinofsky, verlaat Microsoft per direct. Dat heeft het bedrijf gisteravond bekendgemaakt. De precieze reden van het plotselinge vertrek van Sinofsky, dat een paar weken na de lancering van Windows 8 komt, is onduidelijk.

De directeur van Microsoft, Steve Ballmer, zegt in een verklaring dat Sinofsky en Microsoft in gezamenlijkheid hebben besloten elkaar vaarwel te zeggen. Ballmer prijst de betekenis van Sinofsky voor het bedrijf, maar spreekt in de verklaring ook over “een nieuw tijdperk bij Microsoft”, met meer aandacht voor diensten als Skype, Bing en de ontwikkeling van een nieuwe tabletcomputer.

Sinofsky prijst in een verklaring “de vrijgevigheid en het professionalisme” van Microsoft, wat hij “een te gek bedrijf” noemt. Julie Larson-Green, een veteraan binnen het bedrijf, volgt Sinofsky op als degene die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van software en hardware binnen het bedrijf.

Slagen Windows 8 cruciaal voor toekomst Microsoft

Microsoft lanceerde eind oktober Windows 8, een radicaal vernieuwde versie van het meest gebruike besturingssysteem ter wereld. Het voortbestaan van het bedrijf en de carrière van topman Ballmer hangen van het succes van Windows 8 af, schreef onze technologieredacteur Marc Hijink in NRC Handelsblad.

Microsoft hoopt met Windows 8 de achterstand in te halen op de iPad, waarvan er 100 miljoen zijn verkocht. De tablet knibbelt aan de pc-markt: Microsoft ziet zijn Windows-inkomsten dalen en afgelopen kwartaal daalde de winst met 22 procent.