Werkloze Spaanse moeder verkoopt haar organen om te overleven

Een werkloze Spaanse moeder heeft besloten een aantal van haar organen te koop aan te bieden om huisvesting voor haar en haar 22-jarige dochter te betalen. “Ik heb eerst een nier te koop aangeboden, nu bied ik ook mijn hoornvliezen, een van mijn longen, een stuk van mijn lever… Ik verkoop ieder orgaan uit mijn lichaam aan wie ervoor wil betalen.”

Screenshot van de video op El Mundo waarin de werkloze moeder onherkenbaar gefilmd haar organen aanbiedt.

Een werkloze Spaanse moeder heeft besloten een aantal van haar organen te koop aan te bieden om huisvesting voor haar en haar 22-jarige dochter te betalen. Dat liet ze weten in een video die op de site van de Spaanse krant El Mundo verscheen. Ze verkoopt alle organen die ze niet nodig heeft om te overleven. “Ik heb eerst een nier te koop aangeboden, nu bied ik ook mijn hoornvliezen, een van mijn longen, een stuk van mijn lever… Ik verkoop ieder orgaan uit mijn lichaam aan wie ervoor wil betalen.”

Na jarenlange mishandelingen door haar voormalige partner is de vrouw voor 66 procent arbeidsongeschikt verklaard. Ze leeft nu van 426 euro per maand, plus een kleine wezenvergoeding die haar dochter krijgt sinds haar biologische vader overleed. De man die haar mishandelde is bovendien eigenaar van het huis waarin ze woont. Hij wil haar en haar dochter uit het huis zetten. Maar een nieuw huis kan ze niet betalen. Een ‘lage’ huur van 400 euro per maand die de gemeente Valencia haar kan bieden, is nog steeds onbetaalbaar.

“We hebben geen familie, we weten niet waar we heen moeten”, zegt ze in het interview:

Ik wil alleen een huis, werk dat ik kan verrichten en genoeg geld om mijn dochter door haar studie te helpen. Ik moet gewoon doen wat kan voor mijn dochter. Haar leven is het belangrijkst. Mijn eigen leven kan me niets meer schelen.

De moeder riskeert twaalf jaar cel

In de video, alleen nog beschikbaar in het Spaans, verschijnt de vrouw anoniem. Het verkopen van haar organen is namelijk illegaal. Het zal echter bijna onmogelijk zijn om haar organen daadwerkelijk aan de man te krijgen. Een orgaan verwijderen en transplanteren is volgens de Spaanse Nationale organisatie voor transplantatie moeilijk zonder dat de autoriteiten daarvan op de hoogte zijn. Sinds 2009 is in Spanje de illegale handel in organen een misdrijf. De vrouw riskeert daarmee twaalf jaar opsluiting.

De vrouw bood haar organen twee weken geleden voor het eerst aan. Tot op heden heeft ze nog geen koper gevonden, maar ze zou al contact hebben opgenomen met een dokter in Melilla, een Spaanse enclave in Marokko. Die zou haar mogelijk willen helpen.