Wade Davis wint Samuel Johnson Prize for Non-Fiction 2012

De Canadese antropoloog Wade Davis (1953) heeft gisteravond de Samuel Johnson Prize for Non-Fiction gewonnen, de meest prestigieuze non-fictieprijs van Groot-Brittannië. Dat meldt The Guardian. Davis wint met ‘Into the Silence’, over de Everestexpedities in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Over het prijswinnende boek van Wade Davis zei schrijver, biograaf en jurylid Patrick French gisteravond: ‘Wat werkelijk

De Canadese antropoloog Wade Davis (1953) heeft gisteravond de Samuel Johnson Prize for Non-Fiction gewonnen, de meest prestigieuze non-fictieprijs van Groot-Brittannië. Dat meldt The Guardian. Davis wint met ‘Into the Silence’, over de Everestexpedities in de jaren ’20 van de vorige eeuw.

Over het prijswinnende boek van Wade Davis zei schrijver, biograaf en jurylid Patrick French gisteravond:

‘Wat werkelijk zo opmerkelijk is aan dit boek is dat het redelijk bekende onderwerpen neemt, zoals de Eerste Wereldoorlog, Brits imperialisme en de Everestexpedities, en er een compleet nieuwe narratief van maakt, waardoor je een periode uit de geschiedenis op een totaal andere manier gaat bekijken.’

Schrijver en NRC-recensent Auke Hulst schreef over Wade Davis’ Into the Silence in de Boekenbijlage van NRC Handelsblad:

‘Gewoonlijk gaan boeken over bergbeklimmen over niets dan bergbeklimmen. De ingrediënten zijn kou, wind, tragedie en machismo. Denk aan Touching the Void (1988) van Joe Simpson, die op de Siula Grande zijn been brak en naar beneden kroop, of Jon Krakauers Into Thin Air (1997), over een noodlottige Everest- beklimming in 1996 – hoewel Krakauer in dat boek ook kritisch is over het klimtoerisme waaraan Everest ten prooi is gevallen. Davis’ ambities zijn andere. Hoewel Into the Silence een uiterst gedetailleerd verslag biedt van de Everest-expedities van 1921, 1922 en 1924, plaatst de auteur ze in een historische, politieke en maatschappelijke context. Dat tilt Into the Silence ver boven reguliere klimliteratuur uit. De 8848 meter hoge Everest, gelegen op de grens van Nepal en Tibet, werd pas in 1858 door Britse landmeters tot hoogste berg op aarde gekroond. De berg, in het Tibetaans Chomolungma of ‘Heilige Moeder’, werd vernoemd naar de voormalige Surveyor General, Sir George Everest, een onaangenaam heerschap dat heiligdommen als belemmeringen zag. ‘Diens familienaam werd uitgesproken als Eave-rest’, merkt Davis op. ‘Het is ironisch dat zijn erfenis bestaat uit een naar hem vernoemde berg waarvan de naam voor eeuwig verkeerd zal worden uitgesproken.’

Andere genomineerde boeken waren Behind the Beautiful Forevers: Life, Death and Hope in a Mumbai Slum, van Katherine Boo, The Old Ways: A Journey on Foot, van Robert Macfarlane (Hamish Hamilton), The Better Angels of our Nature: A History of Violence and Humanity, van Steven Pinker (Allen Lane) en The Spanish Holocaust: Inquisition and Extermination in Twentieth-Century Spain, van Paul Preston (HarperPress).

Bij de bekendmaking van deze shortlist zei juryvoorzitter David Willetts:

‘De titels op de shortlist van dit jaar hebben met hun originaliteit en stillistische kwaliteit indruk gemaakt op de juryleden. Ieder boek communiceert complexe thema’s, op een manier die zowel verlichtend als vermakelijk is.’

Willets benadrukte de gewichtigheid van de shortlist:

‘Dit zijn belangrijke boeken die de mogelijkheid in zich hebben ons wereldbeeld te veranderen en die een blijvende invloed zullen uitoefenen op hun genre. Het brede bereik van de onderwerpen reflecteert de diversiteit van de Engelstalige non-fictie, en heeft het potentieel om lezers wereldwijd te inspireren.’

De Samuel Johnson Prize for Non-Fiction wordt jaarlijks uitgereikt aan een boek dat non-fictie op een spannende manier aan een breed publiek presenteert. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1999 en werd sindsdien gewonnen door auteurs als Anthony Beever (Stalingrad, 1999), Kate Summerscale (The Suspicions of Mr Whicher: or the Murder at Road Hill House, 2008) en Frank Dikötter (Mao’s Great Famine, 2011).

Het prijzengeld bedraagt 20,000 pond, omgerekend zo’n 25,000 euro.