Vier keer familie

Dit keer geen kinderen die zielig in de camera kijken, of juist overdreven blij zijn in felle kleuren. Toen fotograaf Lars van den Brink (35) de opdracht kreeg om het SOS Kinderdorp op het Indonesische eiland Sumatra te fotograferen, had hij een doel: „Andere foto’s maken dan daar normaal worden gemaakt.”

Van den Brink wilde tonen wat het begrip familie betekent voor de kinderen in en rond het dorp.

Dus zien we, met de klok mee vanaf linksboven: Bintang (13) aan de eettafel met andere kinderen in een opvanghuis van het kinderdorp. Ze is de oudste van de kinderen in het huis.

Indah (10), op de eendenfokkerij van haar ouders. De opbrengst wordt gebruikt om haar naar school te laten gaan. Ze heeft een leerboek in haar handen.

Kulon (12), in Barack Obama-shirt, met zijn moeder en broertje en zusje. Kulons familie woont in één van de buitenwijken van Medan.

En Arum (10), wakend over zijn twee oudere zussen in een opvanghuis. Hoewel dat hij de jongste is, zorgde hij na de dood van hun moeder voor zijn zusjes door eten te stelen. Hun vader sloot ze langdurig op in de slaapkamer. „Arum is het ene moment heel vrolijk en het andere moment heel verdrietig”, vertelt Van den Brink. „Ik kreeg er een brok in mijn keel van.”

Vanaf vandaag is de expositie Familie is... te zien op het Janskerkhof in Utrecht. Vervolgens reist de expositie naar Den Haag (19 t/m 25 nov) en Eindhoven (26 nov t/m 3 dec).