Verkoop geen cavia’s in tuincentra

Illustratie Pavel Constantin

Steeds meer paarden, ooit in blinde liefde aangeschaft, worden afgedankt door hun eigenaren (NRC Handelsblad, 6 november). Wordt dochterlief te oud voor haar paard? Bel de paardenslager!

Niet alleen de liefde voor paarden blijkt vaak kortdurend. Ook honden, katten, konijnen en cavia’s worden massaal gedumpt. Uit een onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat kinderboerderijen elk jaar rond vakantietijd worden overstelpt met ‘overtollige’ cavia’s en konijnen.

Vaak worden ze ’s nachts over het hek gegooid. Ben je uitgekeken op je hond, kat of konijn? Zet hem op straat, of verkoop hem op Marktplaats. Dit doe je toch ook met het Ikeabankje van vorig jaar?

Dit probleem los je niet op door de eigenaren op te voeden. Wie een cavia bij een kinderboerderij dumpt, is het stadium van voorlichting voorbij.

Wat helpt, is om de verkoop van dieren minder gemakkelijk te maken. Verbied de verkoop van dieren via winkels, tuincentra en internet. Zo voorkom je impulsaankopen.

Jarenlang hebben de verantwoordelijke bewindslieden – toevallig of niet allemaal van CDA-huize – hun rug gekeerd naar dierenwelzijn. De markt moest het maar oplossen. Nu duidelijk is dat dit niet zal gebeuren, moet de overheid het initiatief naar zich toetrekken en strengere regels opstellen voor de verkoop van dieren.

Dierenmishandeling en -verwaarlozing is nooit helemaal uit te bannen. Wel kunnen we tegengaan dat iedereen op elk moment een dier kan aanschaffen. Als we dit beperken, beperken we op termijn veel dierenleed.

Frank Wassenberg

Senior beleidsmedewerker van de Koningin Sophia-Vereeniging tot Bescherming van Dieren