Twee jaar jeugddetentie voor 'Facebookmoord'

Polly W. en Wesley C. zijn gisteren veroordeeld. De straf valt lager uit dan de eis van justitie.

Rotterdam. De opdrachtgevers van de zogeheten ‘Facebookmoord’, Polly W. (16) en Wesley C. (18), hebben gisteren beiden een maximale straf van twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd gekregen. Dat is lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. Het OM wilde de twee, door de ernst van de zaak, volgens het volwassenenstrafrecht berechten en had vijf jaar cel geëist. De rechter wees dit af.

Polly en Wesley gaven op 14 januari de opdracht aan Joshua K. om de 15-jarige Winsie Hau te vermoorden. Zij werd neergestoken in haar ouderlijk huis. Ook haar vader raakte hierbij gewond, toen hij zijn dochter te hulp wilde schieten. Winsie overleed enkele dagen later.

Joshua K. werd hiervoor in september al veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Hij bekende de moord en is niet in hoger beroep gegaan.

De rechter oordeelde gisteren dat dat Polly W. en Wesley C. de moord hebben uitgelokt. Zonder hen zou Joshua K. nooit op het idee zijn gekomen de moord te plegen.

Polly en slachtoffer Winsie waren goede vriendinnen. In december kregen ze ruzie op een feestje. Winsie zou op Facebook uit de school zijn geklapt over de seksuele escapades van Polly. Die werd daar zo boos over dat ze tegen haar vriend zei dat Winsie dood moest. Wesley vroeg toen stapvriend K. de moord te plegen. Of K. is betaald voor de moord, is niet zeker. Novum