Todd Rundgren nu vol symfonisch

Todd Rundgren /Metropole Orkest olv S. Sidwell, 11/11 Paradiso A’dam.

Zijn muziek is hoorbaar geworteld in de jaren zeventig: bombastisch, breedvoerig en ‘progressief’ in de melodieën en akkoordreeksen.

Reden te meer Todd Rundgren te koppelen aan het Metropole Orkest voor gedurfde orkestrale versies van bekende nummers en nieuw materiaal. De combinatie Rundgren-Metropole werd vorig jaar al uitgeprobeerd maar klonk nu evenwichtiger. Todd (64) verscheen als circusdirecteur op de balustrade voordat hij het orkest aanvoerde om zich, eerst nog zonder gitaar, toe te leggen op zijn ingewikkelde zanglijnen. Het weerhield hem er niet van tijdens Hello it’s me met de microfoon aan de wandel te gaan en zijn teksten te richten tot de hoogste balkons. Bij de wereldpremière van het absurdistische Frogs verzorgden zijn backingvocalisten het kikkerkoor verzorgen. Met voorop een blije Mathilde Santing, die terugbetaalde voor de vele Rundgren-nummers die ze op haar repertoire nam.

Na een vocale tour de force in het symfonische Wailing wall kwamen lichtere nummers aan bod: Can we stil be friends en een frivool We got to get you a woman. Rundgrens muziek eens zo fraai uitgewerkt te horen, was een voorrecht dat met volle inzet van het orkest gedeeld werd met de luisteraars van Radio 6.