Tips voor reizen per theezakje

Iedereen kan ver reizen, als hij maar wil. Arjen van Veelen bespreekt wekelijks een ‘mythe’ waar de moderne mens in gelooft.

Foto Arjen van Veelen

Wie op een druilerige dag zin heeft in vakantie kan het beste een kopje thee drinken. Twee slokjes en Lipton Tahiti „neemt je mee op reis naar de exotische wereld van mooie witte stranden en azuurblauwe zee!” Liever naar een Alpenwei? Lipton Alps „neemt je mee op reis naar de pure en open ruimtes van de Alpen”. Je kunt ook naar Marokko, naar Sint-Petersburg of naar de Kashmir-vallei.

Met een waterkoker de wereld over: Tea can do that.

Zo’n minivakantie in je hoofd kan natuurlijk niet alleen via thee. Neem een hap van een Bounty-reep, en hopla: je bent op een onbewoond eiland. Neem een fris kauwgompje, en flits: je staat in de sneeuw. Er is zelfs een een Amerikaans vitaminedrankje genaamd Vacation in a Bottle™.

Reclame doet graag een beroep op je verbeeldingskracht. Terecht. Want de menselijke geest is in staat om los van het lichaam te reizen.

Laat je meevoeren naar…

Droom weg met…

Waan je in…

We kunnen uitstekend dagdromen en afdwalen. Daar zouden we veel meer gebruik van moeten maken. Bijvoorbeeld door te reizen via theezakjes.

Over het fenomeen in-gedachten-reizen is al veel geschreven, maar zelden krijgt de lezer praktische tips. Vaak blijft het bij het opsommen van grote schrijvers die over landen schreven waar ze zelf niet zijn geweest. Zoals Marco Polo over China. Jules Verne met zijn wereldreis. Karl May over de indianen. Allemaal thuis bij elkaar gebluft. Allemaal platonische reizen, droomreizen. Die grote geesten hoeven maar een wereldbolsleutelhanger te zien of ze zitten al in Karakalpakië of Guadeloupe. Maar wat nu als je minder fantasie hebt? Dan heb je wat hulp nodig. Bijvoorbeeld die teksten op doosjes thee. Of fysieke prikkels die het wegdromen faciliteren.

Een belangrijke truc is je ogen dichtdoen. Dan is het makkelijker om de rest van je lijf te foppen en te doen alsof je elders bent.

Maar het belangrijkst is dat je de ‘wormgaten’ weet te vinden. Een wormgat is een term uit de sterrenkunde: een manier om een stukje af te snijden in het heelal. Ik bedoel hier wormgaten zoals die van Bounty: via zo’n reep kun je jezelf even katapulteren naar een onbewoond eiland. Neem een hap, sluit je ogen en je bent weg. Op dezelfde manier kun je via een pakje Conimex naar Indonesië. Of via de lokale Starbucks naar New York.

Als praktische gids voor het theezakjesreizen hieronder een overzicht van mogelijke bestemmingen.

Survivaltocht in de jungle

De goedkoopste manier om naar de Amazone te reizen is via broccoli. Er is nauwelijks verschil tussen het uitzicht uit een helikopter boven de jungle en wat je ziet als je van dichtbij naar broccoli kijkt. Wat ook kan: maak je eigen mini-jungle met kamerplanten. Idealiter in de badkamer, waar je de luchtvochtigheid kunt nabootsen. Download junglegeluiden. Weinig tijd? Bezoek Intratuin. Of Google Street View: ook de Amazone is ontsloten.

Onbeperkt duiken in tropische wateren

Koop een duikbril en ga naar de dierenwinkel. Zorg dat de verkoper is afgeleid. Dompel je hoofd onder in het aquarium. Kijk je ogen uit.

Naar de zon

Zorgcentrum de Vreugdehof in Amsterdam experimenteert met een ‘Strandkamer’. Dat is een ruimte waar zand is gestort, met zeegeluiden, een stranddecor en een ventilator die een briesje brengt. Deze strandkamer is bedoeld voor dementerenden. Maar je kunt er thuis ook een maken. Koop fijn zand bij de bouwmarkt. Koop sinaasappelsap (liefst met zonnige plaatjes) of Malibu-rum. Zet de verwarming te hoog. Smeer je in met zelfbruiner.

Retourtje Honduras

Meditatieoefening. Koop een banaan uit Honduras. Eet de banaan. Ga vervolgens op de schil staan. Bedenk dat je nu op een stukje Honduras staat.

Spotgoedkoop naar Kuala Lumpur

Door globalisering ziet de wereld er overal hetzelfde uit. De McDonald’s in Oldenzaal verschilt niet wezenlijk van die in Kuala Lumpur. In Oldenzaal kun je je dus eenvoudig in Kuala Lumpur wanen (en andersom). Doe wel eerst een testvlucht, bijvoorbeeld van Oldenzaal naar Roermond. Als dat lukt, maak de gedachtesprong naar Kuala Lumpur.

Deze methode werkt met alle internationale ketens. Voor binnenlandse vluchten neem je de Albert Heijn.

De Transsiberië Express

Ideaal voor treinforenzen. Doe op weg naar je werk even je ogen dicht. Zet eventueel een koptelefoon op met Siberische hits.

Wildlife-safari Kruger Park

Ga naar Beekse Bergen, neem biltong mee en praat de hele dag Zuid-Afrikaans.

Culinaire wereldreis

In Amsterdam heb je ruim 170 nationaliteiten. Al die mensen hebben hun eigen restaurantjes en toko’s. Ga elke dag in een ander exotisch restaurant eten. Woon je in een dorp? Ga naar de afhaalchinees. Geen afhaalchinees te vinden? Koop nasikruiden.

Pelgrimage naar Santiago de Compostella

Koop een hometrainer. Fiets elke dag honderd kilometer. Bid. Hou een dagboek bij. Praat onderweg in jezelf.

Een jaar backpacken

Draag een jaar lang elke dag dezelfde spijkerbroek. Neem in plaats van koffer of handtas altijd een backpack mee. Ga uit werk niet naar huis, maar naar een hostel. Voer daar aan de bar met buitenlanders in slecht Engels discussies over wereldvrede. Vraag op weg naar je werk de weg naar een coffeeshop. Knoop voortdurend gesprekjes aan. Schep op. Huil. Heb heimwee. Ga liftend naar je werk. Neem altijd van iedereen die je ontmoet dramatisch afscheid. Ga naar de Keukenhof. Bezoek de Euromast. Sluit je aan bij een groep Chinese toeristen op de Dam. Houd over dit alles een blog bij op waarbenjij.nu.