Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

‘Stadsbestuur wist van onveilig internaat Rotterdam’

Kinderen in de Iskender Pasa moskee in Rotterdam-Noord, een legaal moskee-internaat. Foto NRC / Robin Utrecht

Het Rotterdamse stadsbestuur weet al jaren dat in een brandonveilig, illegaal moskee-internaat tientallen meisjes wonen en heeft nooit ingegrepen. Dat zeggen oud-bestuurders van de deelgemeente Feijenoord, waarin de Fatihmoskee staat. Hun verklaringen worden deels gestaafd door documenten.

Wethouder Hamit Karakus (wonen, PvdA) zei gisteren in NRC Handelsblad dat hij vorig jaar zomer voor het eerst hoorde dat in de Fatihmoskee een brandonveilig internaat zit. “Ik ben meteen actie gaan ondernemen.” Andere internaten kende hij niet. Karakus wilde vandaag niet reageren.

‘Meerdere malen met Karakus gesproken’

Oud-voorzitter Dagmar Oudshoorn van deelgemeente Feijenoord (2006-2010, PvdA) zegt dat de deelgemeente in 2008 “meerdere malen” met Karakus heeft gesproken over de internaten. Ook toen al had de moskee geen vergunning om ze te laten slapen, noch was het er brandveilig. De deelgemeente voerde met Karakus gesprekken over de slechte staat van het moskeegebouw. In de gesprekken “is vaak aan de orde geweest dat daar een internaat zat,” zegt Oudshoorn. Toenmalig zorgwethouder Jantine Kriens (PvdA) zou behalve over de kinderen, ook over de brandonveiligheid zijn geïnformeerd. Ook zij wil niet reageren.

In een brief van Oudshoorn aan Karakus in 2008, ingezien door deze krant, staan de plannen van het moskeebestuur voor een nieuw gebouw, waarin onder meer “leslokalen en een verblijfsaccommodatie” zijn opgenomen. Ook in een notitie van 30 juni 2008 aan Karakus wordt gesproken over renovatie van het gebouw. Hierin staat impliciet dat het pand niet brandveilig is. Pas “na uitvoering [van de verbouwing, red.] voldoet de moskee aan de eisen met betrekking tot brandveiligheid.” Het internaat voldoet sinds drie maanden aan de brandveiligheidseisen.

‘Moskee is in overleg aan de orde geweeest’

Ook volgens oud-deelgemeentebestuurder Robbert Baruch wist zegt dat het college “zeer zeker” wist dat in de moskee kinderen wonen. Baruch:

“Het internaat is een paar keer in reguliere overleggen met het college aan de orde geweest.”

Informatie over het internaat zou gedeeld zijn met zowel Karakus, Kriens en burgemeester Opstelten, nu minister van Veiligheid en Justitie, “omdat veiligheid een issue was”.