'Stadsbestuur wist van onveilig internaat R'dam'

Het Rotterdamse stadsbestuur weet al jaren dat in een brandonveilig, illegaal moskee-internaat tientallen meisjes wonen en heeft nooit ingegrepen. Dat zeggen oud-bestuurders van de deelgemeente Feijenoord, waarin de Fatihmoskee staat. Hun verklaringen worden deels gestaafd door documenten.

Wethouder Hamit Karakus (wonen, PvdA) zei gisteren in deze krant dat hij vorig jaar zomer voor het eerst hoorde dat in de Fatihmoskee een brandonveilig internaat zit. „Ik ben meteen actie gaan ondernemen.” Andere internaten kende hij niet. Karakus wilde vandaag niet reageren.

Oud-voorzitter Dagmar Oudshoorn van deelgemeente Feijenoord (2006-2010, PvdA) zegt dat ze in 2008 „meerdere malen” met Karakus heeft gesproken over de kinderen. Ook toen al had de moskee geen vergunning om ze te laten slapen, noch was het er brandveilig. Met Karakus voerde Oudshoorn gesprekken over de slechte staat van het moskeegebouw. In de gesprekken „is vaak aan de orde geweest dat daar een internaat zat.” Toenmalig zorgwethouder Jantine Kriens (PvdA) zou behalve over de kinderen, ook over de brandonveiligheid zijn geïnformeerd. Ook zij wil niet reageren.

In een brief van Oudshoorn aan Karakus in 2008, ingezien door deze krant, staan de plannen van het moskeebestuur voor een nieuw gebouw, waarin onder meer „leslokalen en een verblijfsaccommodatie” zijn opgenomen. Ook in een notitie van 30 juni 2008 aan Karakus wordt gesproken over renovatie van het gebouw. Hierin staat impliciet dat het pand niet brandveilig is. Pas „na uitvoering [van de verbouwing, red.] voldoet de moskee aan de eisen met betrekking tot brandveiligheid.” Het internaat voldoet sinds drie maanden aan de brandveiligheidseisen.

Ook volgens oud-deelgemeentebestuurder Robbert Baruch wist het college „zeer zeker” dat in de moskee kinderen wonen. „Het internaat is een paar keer in reguliere overleggen met het college aan de orde geweest.” Informatie zou gedeeld zijn met zowel Karakus, Kriens en burgemeester Opstelten, nu minister van Veiligheid en Justitie, „omdat veiligheid een issue was”.

Interview Oudshoorn: pagina 8