Schoolschutter Veghel ook betrokken bij Zijtaart

De 32-jarige Ali D., die in 1999 vijf mensen neerschoot op een school in Veghel, is ook opgepakt in verband met de dodelijke schietpartij bij een kickboksgala in Zijtaart.

Rotterdam. Een van de verdachten die is gearresteerd in verband met de schietpartij op een kickboksgala in Zijtaart is eerder al betrokken geweest bij een schietincident. Dit bevestigen bronnen rond het onderzoek tegenover nrc.next.

D. was zeventien jaar toen hij op zijn school, het Regionaal Opleidingscentrum De Leijgraaf in Veghel, veertien kogels afvuurde. Volgens de rechter was het een wonder dat er geen doden zijn gevallen. Zijn motief zou eerwraak zijn geweest: een van de gewonden had zijn zus die zomer meegenomen naar Turkije, waarmee de eer van de familie zou zijn aangetast. D. was volgens de rechter tot zijn daad aangezet door zijn vader. D. kreeg vijf jaar cel, zijn vader 8,5.

Gisteren kwam bij de ongeregeldheden tijdens het gala een 35-jarige kickbokspromotor om het leven. Ook vielen er enkele zwaargewonden. Getuigen hebben volgens de politie verklaard dat een ruzie tussen een aantal mensen ontaardde in de schietpartij. Er werden in totaal vier mensen gearresteerd, onder wie Ali D. en naar verluidt zijn 26-jarige broer.

Na de schietpartij besloot de politie vannacht enkele woningen te beveiligen. Een aantal van de beveiligde woningen zou zijn doorzocht. De politie hoopt er bewijsmateriaal in de zaak te vinden. Dat een aantal van de woningen van de verdachten zijn, wil de politie niet bevestigen. NRC