Rustig herfstweer

Het rustige herfstweer houdt de rest van deze week aan, misschien ook nog op zaterdag. Oceaanstoringen komen niet of nauwelijks naar ons land toe en dat betekent dat het bovendien droog blijft.

Vanavond koelt het snel af en de komende nacht daalt de temperatuur op uitgebreide schaal tot rond het vriespunt, met op sommige plekken in het binnenland een beetje vorst op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter. Hier of daar ontstaan mistbanken.

Morgen lossen de mistbanken naar verwachting snel op en kunnen we een droge, zonnige dag tegemoetzien. Het wordt ’s middags tussen 8 en 10 graden. De wind is oost tot zuidoost, 2 of 3 Beaufort.

Donderdag wordt de kern van een hogedrukgebied boven ons land verwacht. Daardoor blijft het rustig en droog. De lucht wordt in de nacht naar donderdag wel vochtiger en in combinatie met temperaturen die tot omstreeks of iets onder het vriespunt zakken, kunnen makkelijk mist en nevel worden gevormd die overdag niet of nauwelijks oplossen. Als gevolg daarvan blijft de middagtemperatuur op 4 of 5 graden steken.

Ook vrijdag kan mist en/of laaghangende bewolking hardnekkig blijken. Op zaterdag steekt er een matige zuidelijke wind op en dat kan voldoende zijn om de mist te laten verdwijnen. Vanuit het westen komt een regenstoring dichterbij, maar het is nu nog zeer de vraag of die dan al ons land bereikt.