Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Media

Rob Wijnberg vertrekt bij NRC

Rob Wijnberg.
Rob Wijnberg. Foto NRC/Merlin Daleman

Rob Wijnberg vertrekt bij NRC Handelsblad en nrc.next. De voormalige hoofdredacteur van ochtendkrant nrc.next maakt geen gebruik van de uitnodiging van de hoofdredactie „om meer dan ooit een vooraanstaande pen van de krant te zijn”. Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Media, betreurt de beslissing van Wijnberg.

Eind september maakte Vandermeersch het vertrek van Wijnberg bekend. Die kon zich niet vinden in de nieuwe koers die nrc.next moet gaan volgen. De krant moet urgenter worden en moet zich meer richten op het nieuws. Volgens Vandermeersch was de ochtendkrant te ver afgedreven van NRC Handelsblad.

Filosoof Wijnberg, die twee jaar leiding gaf aan de redactie van nrc.next, was in gesprek met de hoofdredactie om aan te blijven als columnist of anderszins, maar dat liep op niets uit.

Wijnberg wil zich nu verder ontwikkelen als ‘journalistiek pionier’, voor zichzelf beginnen en een nieuwe ‘digitale krant van de toekomst’ uitbouwen. De hoofdredactie sluit niet uit dat NRC Media en Wijnberg daarbij in de toekomst zullen gaan samenwerken.

De dagelijkse leiding van nrc.next wordt nu gevormd door Marcella Breedeveld en Gretha Pama. Breedeveld was al lid van de hoofdredactie, Pama leidde de binnenlandredactie van NRC Handelsblad.

Verslaggever Jannetje Koelewijn heeft besloten NRC Handelsblad alsnog niet te verlaten. Koelewijn kondigde begin oktober haar ontslag aan. Reden hiervoor was de in haar ogen aanhoudende kritiek op haar verslag vanuit Oostenrijk van het skiongeluk van prins Friso in februari van dit jaar.

De hoofdredactie is verheugd dat Jannetje Koelewijn blijft. „Dat betekent dat Jannetje ook de volgende jaren haar mooie pen ter beschikking blijft stellen van NRC Handelsblad en nrc.next”, aldus Vandermeersch.