Rasmussen: Breukink en De Rooij liegen onder ede

Na dag één van het hoger beroep over zijn ontslagvergoeding beticht Michael Rasmussen de voormalige Rabo-leiding van leugens.

Rotterdam. Theo de Rooij en Erik Breukink hebben onder ede gelogen. Dat beweerde Michael Rasmussen na afloop van het hoger beroep dat gisteren diende tegen zijn voormalig werkgever Rabobank over de hoogte van zijn ontslagvergoeding (zeven ton) die hij in 2008 kreeg toegewezen door de rechter. „Ik weet zeker dat ze wisten waar ik was voor de Tour”, zei de 38-jarige Deense renner over de verklaringen van de oud-ploegbaas en -ploegleider van Rabo.

Rasmussen werd door zijn werkgever Rabobank in 2007 uit de Tour de France gezet – hij reed toen in het geel en maakte kans op de Tourzege – en een dag later ontslagen toen bekend was geworden dat hij had gelogen over zijn whereabouts, de verblijfplaatsen die je als sporter verplicht bent om door te geven in verband met onverwachte dopingcontroles. De Deense renner had ingevuld dat hij zich in Mexico voorbereidde op de Tour terwijl hij in Italië zat. De Rooij heeft dat naar eigen zeggen nooit in de gaten gehad. „Ik heb Rasmussen altijd geloofd. Ik heb het hem wel vier of vijf keer gevraagd. Bovendien had hij voor elke gemiste dopingtest een verklaring.”

Volgens André Brantjes, advocaat van Rasmussen, hebben ze bij Rabobank boter op hun hoofd. Zo zouden de routes van de bergetappes van de Tour naar een Italiaans nummer zijn gefaxt, terwijl de renner zogenaamd in Mexico zat. „Dat heb ik zonder nadenken gedaan”, aldus De Rooij.

Op 18 december krijgt de verdediging van Rasmussen de gelegenheid om getuigen op te roepen. Novum