Poetin heeft last van zijn rug, of ligt hij al bijna op sterven?

Russia's Prime Minister Vladimir Putin swims in a lake in southern Siberia's Tuva region in this August 3, 2009 file photo. Putin will mark his 60th birthday on October 7, 2012. REUTERS/RIA Novosti/Kremlin/Alexei Druzhinin/Files (RUSSIA - Tags: POLITICS ANNIVERSARY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS
Russia's Prime Minister Vladimir Putin swims in a lake in southern Siberia's Tuva region in this August 3, 2009 file photo. Putin will mark his 60th birthday on October 7, 2012. REUTERS/RIA Novosti/Kremlin/Alexei Druzhinin/Files (RUSSIA - Tags: POLITICS ANNIVERSARY) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS Poetin zwemt in een Siberisch meer in 2009. Foto Reuters / RIA Novosti / Kremlin / Alexei Druzhinin

Poetin heeft last van zijn rug. Althans, dat gerucht deed de laatste weken de ronde. Maar de verhalen variëren van beweringen door het Kremlin dat er niets aan de hand is, tot analyses over ernstige rugblessures, uit te voeren operaties en roddels over een op handen zijnd vertrek van de president. Raakt de sportieve Poetin in verval?

Wordt Poetin bescheiden?

Eerst liet het Kremlin weten dat de president voorlopig even thuis bleef werken, schrijft NOS-correspondent David Jan Godfroid op zijn weblog. Poetin zou de burgers van Moskou niet te veel willen belasten met zijn aanwezigheid in de straten van de hoofdstad. Wel erg bescheiden zo plotseling. Maar even later zei Poetin een aantal reizen naar het buitenland af en de jaarlijkse vraag en antwoord-sessie op televisie werd uitgesteld van december naar de lente. Zodat de oren en voeten van burgers niet zouden afvriezen in de kou, was de officiële verklaring. Wat aardig. Maar foto’s van een top in Vladivostok op 6 september, kort na Poetins legendarische tocht met kraanvogels, laten zien dat hij toen al zijn pijn moest verbijten:

Poetin verbijt zijn pijn op 9 september 2012, drie dagen na zijn kraanvogelvlucht. Foto AFP / Pool / Jim WatsonPoetin verbijt zijn pijn op 9 september 2012, drie dagen na zijn kraanvogelvlucht. Foto AFP / Pool / Jim Watson

En vorige zondag verscheen hij weer in het openbaar, alleen hij liep moeizaam.

Poetin zou geopereerd moeten worden

Wat er nu werkelijk aan de hand is, blijft onduidelijk. De Russische krant Vedomosti sprak twee bronnen dicht bij het Kremlin. Die beweerden dat Poetin een oude rugblessure had verergerd toen hij met kraanvogels ging vliegen in september. Daarna zou hij mank hebben gelopen. Van zijn dokters zou hij niet mogen vliegen vanwege schade aan zijn ruggengraat.

Persbureau Reuters sprak zelfs een insider die beweerde dat Poetin onder het mes zou moeten.

De woordvoerder van Poetin, Dmitry Peskov, ontkent. Eerst zei hij dat er niets aan de hand was, maar toen de roddels aanzwelden, gaf hij toe dat Poetin een blessure heeft. Omdat hij zo’n stoere man is, welteverstaan. Hij zou namelijk hebben gesport met een zwaardere sparringpartner dan hij. Daarom zou Poetin een spiertje hebben verrekt:

Alle atleten hebben last van blessures, zeker degenen die actief en dagelijks oefenen, zoals Poetin.

Van kraanvogels, een oude blessure, een operatie of iets ergers was geen sprake, aldus Peskov. Toevallig verscheen rond 1 november ook een video op YouTube waarin het gezondheidsgeheim van Poetin wordt geopenbaard:

Poetin is een stoere man

De gezondheid van Poetin is zo gevoelig omdat hij in de loop der jaren werk heeft gemaakt van ware machopropaganda. Hij heeft een zwarte band in judo:

Een foto uit 2009 van Poetin tijdens een judotraining. Foto AP / RIA Novosti / Alexei DruzhininEen foto uit 2009 van Poetin tijdens een judotraining. Foto AP / RIA Novosti / Alexei Druzhinin

Hij houdt van schieten, skiën en vliegen:

Poetin met een pistool in 2006. Foto AFP / RIA Novosti / Kremlin Pool / Dmitri AstakhovPoetin met een pistool in 2006. Foto AFP / RIA Novosti / Kremlin Pool / Dmitri Astakhov

En tijdens het paardrijden, schieten, vissen of wandelen door de natuur is Poetin ook nooit te beroerd om zijn shirt uit te trekken:

Poetin te paard in 2009. Foto Reuters / RIA Novosti / Pool / Alexei DruzhininPoetin te paard in 2009. Foto Reuters / RIA Novosti / Pool / Alexei Druzhinin

De ondergang van een president?

Het beeld van Poetin als sterke en gezonde man is vanwege dit soort propaganda belangrijk in Rusland. Hij werd vorige maand zestig. Zijn imago van sportman liep al wat krasjes op toen hij toegaf dat hij al die ijsberen en tijgers niet echt zelf vangt. De nieuwste roddels zijn voor sommigen reden tot zorgen, of bij anderen reden voor enthousiasme met zicht op een nieuwe leider.

Echt veel onrust is er niet in Rusland, aldus NRC Handelsblad-correspondent Thalia Verkade. Na de eerste afzeggingen van afspraken werd het pas nieuws, en nu lijkt Poetin overal weer gewoon op te dagen in levende lijve. Of hij ook nog met spectaculaire stunts komt, is afwachten.