Oproep aan Macy’s ‘to dump the Trump’ vindt massaal gehoor

Na verschillende acties van Donald Trump tegen president Obama lijken Amerikanen het een beetje zat te zijn. Een oproep op internet aan de Amerikaanse warenhuisketen Macy’s om Trump ‘te dumpen’ vindt gretig aftrek. Al ruim 457.000 mensen hebben de petitie ‘Urge Macy’s To Dump Donald Trump’ op het campagneplatform MoveOn.org getekend.

epa03189358 US business magnate Donald Trump, founder of Trump Entertainment Resorts, speaks during a press conference as he presents the Trump Towers Istanbul Mall in Istanbul, Turkey 20 April 2012. The building has a 39 floor residence tower and 37 floor business tower. Prime Minister Recep Tayyip Erdogan was also in attendance EPA/TOLGA BOZOGLU
epa03189358 US business magnate Donald Trump, founder of Trump Entertainment Resorts, speaks during a press conference as he presents the Trump Towers Istanbul Mall in Istanbul, Turkey 20 April 2012. The building has a 39 floor residence tower and 37 floor business tower. Prime Minister Recep Tayyip Erdogan was also in attendance EPA/TOLGA BOZOGLU Donald Trump bij de opening van de Trump Towers Istanbul Mall in Istanbul dit voorjaar in Turkije. Foto EPA / Tolga Bozoglu

Na verschillende acties van Donald Trump tegen president Obama lijken Amerikanen het een beetje zat te zijn. Een oproep op internet aan de Amerikaanse warenhuisketen Macy’s om Trump ‘te dumpen’ vindt gretig aftrek. Al ruim 457.000 mensen hebben de petitie ‘Urge Macy’s To Dump Donald Trump’ op het campagneplatform MoveOn.org getekend.

Je mag in het land van de vrije meningsuiting best wel ver gaan als het gaat om het belagen van je tegenstander. Maar de grens tussen gefundeerde kritiek en laster is dun en dus moet je wel oppassen dat mensen je retoriek niet beu worden. Dat punt lijkt Donald Trump nu te hebben bereikt. De zakenman voerde al tijden een flinke campagne tegen Obama als presidentskandidaat. Hij daagde Obama vorig jaar uit zijn cijferlijsten te overleggen omdat hij niet geloofde dat de president aan Harvard studeerde.

Daarna riep hij de president op zijn geboortepapieren openbaar te maken en beloofde als tegenprestatie vijf miljoen dollar aan een goed doel naar keuze te schenken.

Als klap op de vuurpijl riep hij vorige week na de overwinning op tot een mars naar Washington.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump We can’t let this happen. We should march on Washington and stop this travesty. Our nation is totally divided!

Dit laatste lijken Amerikanen een beetje te veel van het goede te vinden en dus is online een tegenactie begonnen om Trump eens op zijn nummer te zetten. De petitie roept de populaire warenhuisketen Macy’s, die Trumps kledinglijn en parfum exclusief verkoopt, op om de samenwerking met Trump te beëindigen.

“Macy’s: Donald Trump does not reflect the “magic of Macy’s.” We urge you to sever ties with him. Macy’s says it has a strong obligation to be “socially responsible” and that “actions speak louder than words.” Indeed. It’s time to act.”

De site somt nog een aantal redenen op:

  • Trump heeft een bad track record van persoonlijke en sexistische aanvallen op vrouwen die hij lelijk, onaantrekkelijk en dik vindt.  Zelfs zijn eigen dochter ontkomt er niet aan. Zo zei hij daar eens over: “She does have a very nice figure…if she weren’t my daughter, perhaps I’d be dating her.”
  • Hij is hypocriet: hij klaagt over het verdwijnen van banen naar China, terwijl zijn eigen kledinglijn wordt gemaakt in China en andere Aziatische landen.
  • Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump China’s Communist Party has now publicly praised Obama’s reelection. They have never had it so good. Will own America soon.
  • Hij ontkent klimaatveranderingen. Na superstorm Sandy verklaarde hij dat het “concept of global warming was created by and for the Chinese in order to make U.S. manufacturing non-competitive”.

Ondertussen blijft Trump vrolijk reclame maken voor zijn eigen lijn op Twitter:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Just saw my new line of shirts, ties & suits @Macys -- they are fantastic! Would make great holiday presents!

Hij heeft nog niet gereageerd op de petitie. Wel twitterde hij ietwat verongelijkt:

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump How come every time I show anger, disgust or impatience, enemies say I had a tantrum or meltdown—stupid or dishonest people?