Opgraving resten Arafat van start gegaan

TCX03 - 20011206 - RAMALLAH, WEST BANK, - : Palestinian Authority President Yasser Arafat poses in his office during a meeting with US peace envoy Anthony Zinni 06 December 2001 in Ramallah. Israeli officials said that the Palestinian leader©s crackdown on Islamic militants was insufficient, as Arafat©s police scrambled to arrest as many radicals as possible in the 24-hour grace period alloted by the Jewish state. EPA PHOTO AFPI/THOMAS COEX/tc/rc-ms
TCX03 - 20011206 - RAMALLAH, WEST BANK, - : Palestinian Authority President Yasser Arafat poses in his office during a meeting with US peace envoy Anthony Zinni 06 December 2001 in Ramallah. Israeli officials said that the Palestinian leader©s crackdown on Islamic militants was insufficient, as Arafat©s police scrambled to arrest as many radicals as possible in the 24-hour grace period alloted by the Jewish state. EPA PHOTO AFPI/THOMAS COEX/tc/rc-ms Portret van de Palestijnse oud-leider Yasser Arafat. Foto ANP / Thomas Coex

Palestijnse autoriteiten hebben vandaag een start gemaakt met het openen van het graf van oud-leider Yasser Arafat. Naderhand zullen onderzoekers monsters verzamelen om de doodsoorzaak van Arafat vast te stellen, meldt persbureau AFP.

Het openen van het graf van Arafat gebeurt uiterst zorgvuldig. De werkzaamheden worden met de hand verricht, omdat machines de stoffelijke resten van de Palestijse oud-leider zouden kunnen beschadigen. Naar verwachting neemt het hele proces zo’n vijftien dagen in beslag.

Het mausoleum in Ramallah, waar de oud-leider begraven ligt, is sinds vanochtend voor publiek gesloten. De laag cement die het dichtst op de stoffelijke resten van Arafat is bevestigd, zullen de autoriteiten niet direct verwijderen. Daarmee wordt gewacht tot de komst van Franse rechters, Zwitserse deskundigen en Russische onderzoekers. Deze zullen 26 november in Ramallah aankomen om de resten te onderzoeken.

Arafat mogelijk vergiftigd

Afgelopen juli verleenden Palestijnse autoriteiten toestemming voor de opgraving van de in 2004 overleden Arafat. De voornaamste aanleiding hiervoor was dat uit onderzoek bleek dat de oud-leider mogelijk vergiftigd was. In een Zwitsers laboratorium vonden deskundigen namelijk de radioactieve stof polonium-210 in de kledingstukken van de Palestijnse oud-leider. Onderzoek naar de botten van Arafat zou moeten uitwijzen of de politiek leider vergiftigd is of niet.

Franse artsen zeiden kort na zijn dood dat Arafat was bezweken aan een hersenbloeding. Er deden destijds echter ook geruchten de ronde dat hij aan kanker of aids was bezweken en ook werd druk gespeculeerd over de mogelijkheid dat hij vergiftigd was door Israëlische agenten.