Onderzoek naar VS-commandant Afghanistan in zaak-Petraeus

De hoogste Amerikaanse commandant in Afghanistan, John Allen, speelt vermoedelijk ook een rol in de zaak-Petraeus. Foto AP / Musadeq Sadeq

Het Pentagon is een onderzoek begonnen naar de rol van de hoogste commandant van de VS in Afghanistan, generaal John Allen, in het schandaal rond de opgestapte CIA-directeur David Petraeus. Hij zou per e-mail op een “onbehoorlijke wijze” met een vrouw hebben gecommuniceerd.

Volgens persbureau AP gaat het om e-mailverkeer Jill Kelley, de vrouw die bedreigende e-mails zou hebben ontvangen van Paula Broadwell. Broadwell was degene met wie CIA-directeur David Petraeus een buitenechtelijke affaire had. Voor Petraeus was de affaire reden eind vorige week “>zijn ontslag in te dienen.

De FBI heeft volgens bronnen van persbureau Reuters tussen de 20.000 en 30.000 pagina’s aan e-mails tussen Allen en Kelley ontdekt. De mails zouden tussen 2010 en 2012 zijn verstuurd. Klachten van Kelley over de dreigmails van Broadwell zouden de aanleiding zijn voor het FBI-onderzoek dat uiteindelijk de buitenechtelijke affaire van Petraeus aan het licht zou brengen.

Minister van Defensie Leon Panetta zei vanochtend in een verklaring dat de benoeming van Allen tot hoofd van het U.S. European Command is aangehouden. Allen blijft voorlopig in functie, maar Panetta roept de Senaat op zijn opvolger, generaal Joseph Dunford, zo spoedig mogelijk te benoemen.

Kans op grote politieke gevolgen voor Obama

De affaire-Petraeus kan grote gevolgen hebben voor Obama, schreef onze VS-correspondent Guus Valk gisteren in NRC Handelsblad:

De kwestie kan tot een enorme crisis in de Amerikaanse inlichtingendiensten leiden, en grote politieke gevolgen hebben voor de pas herkozen president Obama. De president vertrouwt op Petraeus en heeft hem nodig nu een pijnlijk dossier weer op tafel ligt in Washington: de dood van vier Amerikanen in het Libische Benghazi. De zaak ligt uiterst gevoelig. Republikeinen beschuldigen Obama ervan dat zijn regering, geholpen door de CIA, de aard van de aanvallen verzweeg om geen last te krijgen in de campagne.