Omroepen maken geld vrij voor drama en documentaires

Het AKN-gebouw (AVRO, KRO en NCRV) in Hilversum. Foto ANP / Robert Vos

Het einde van het Mediafonds betekent niet het einde voor dramaseries en documentaires op de publieke netten. De Nederlandse Publieke Omroep wil de financiering van de genres voor een belangrijk deel overnemen, maakte de koepelorganisatie vanochtend bekend.

Het budget voor hoogwaardig drama en artistieke documentaires blijft niet helemaal ongeschonden. “Er moeten moeilijke keuzes gemaakt worden, maar ook vanuit het eigen programmabudget willen we zo veel mogelijk voor deze genres blijven staan”, licht bestuurslid Shula Rijxman toe tegenover persbureau Novum.

“Door de bezuinigen gaat elke kijker favoriete programma’s verliezen”, aldus Rijxman. “In tijden van bezuinigingen gaat de keuze voor het ene automatisch ten koste van andere.” De NPO ziet drama en documentaire als ‘topprioriteiten’, omdat dat soort producties in een commerciële omgeving vaak ‘geen schijn van kans’ hebben.

Hoe de publieke omroepen voor een gedeelte in het gat gaan springen dat het Mediafonds achterlaat, is nog niet helemaal duidelijk. Het nieuwe kabinet wil honderd miljoen euro bezuinigen op de mediabegroting. Dat bedrag komt boven op de korting van tweehonderd miljoen euro van het eerste kabinet-Rutte.