Negen gezinnen kregen ander huurhuis vanwege de zaak-Robert M.

Negen gezinnen waarvan kinderen door Robert M. misbruikt zijn, hebben sinds 2010 voorrang gekregen bij het vinden van een ander huurhuis. Dat zegt de gemeente Amsterdam. De ouders wilden verhuizen omdat hun kinderen thuis misbruikt waren of omdat ze dichtbij de crèche woonden waar M. werkte. Het is beleid van de gemeente Amsterdam om slachtoffers van pedofielen voorrang te geven op wachtlijsten voor huurwoningen als het niet lukt daders te laten verhuizen. Het gebeurt volgens een woordvoerder „enkele keren per jaar” maar wordt niet apart geregistreerd. Daders kunnen ook met voorrang een huurwoning krijgen als zij instemmen met bijzondere voorwaarden zoals het volgen van een behandeling. Als een dader een koopwoning heeft en niet wil verhuizen, kan de gemeente niets doen. Deze week keert een veroordeelde pedofiel terug in het Noord-Hollandse dorpje West-Graftdijk (700 inwoners) Hij is veroordeeld voor ontucht met vier kinderen. Alle Reclasseringsorganisaties samen hebben ongeveer 460 veroordeelde pedofielen onder toezicht. NRC

Lees meer op pagina 6 & 7