Negen gezinnen kregen ander huis om misbruikzaak-Robert M.

Negen gezinnen waarvan kinderen zijn misbruikt door Robert M. hebben sinds 2010 voorrang gekregen bij het vinden van een ander huurhuis. Dat zegt de gemeente Amsterdam. De ouders wilden verhuizen omdat hun kinderen thuis misbruikt waren of omdat ze in de buurt van de crèche woonden waar M. had gewerkt.

Het is beleid van de gemeente Amsterdam om slachtoffers van pedofielen voorrang te geven op wachtlijsten voor huurwoningen als het niet lukt daders te laten verhuizen. Los van de Amsterdamse zedenzaak gebeurt het volgens een woordvoerder „enkele keren per jaar”, maar dit wordt niet apart geregistreerd. In het Plan van Aanpak Seksueel Misbruik heeft de gemeente 8.000 euro per jaar vrijgemaakt voor deze ‘woonbegeleiding’. In dat plan wordt uitgegaan van gemiddeld vier gevallen per jaar.

Daders kunnen na hun straf ook met voorrang een huurwoning krijgen als zij instemmen met bijzondere voorwaarden, zoals het volgen van een behandeling. Als een dader een koopwoning heeft en niet wil verhuizen, kan de gemeente weinig doen. Deze week keert een veroordeelde pedofiel, Jerre W., terug in het Noord-Hollandse dorpje West-Graftdijk (700 inwoners). Hij is veroordeeld voor ontucht met vier kinderen. Hem is door de rechtbank geen behandeling opgelegd omdat hij dat zelf niet wilde. W. heeft het misbruik grotendeels ontkend. Hij staat onder toezicht van de reclassering. Medewerkers zullen onder meer huisbezoeken afleggen om te bezien of hij niet opnieuw banden met kinderen opbouwt.

Reclassering Nederland vindt de situatie in West-Graftdijk „niet ideaal”. Bestuursvoorzitter Van Gennip noemt het „pijnlijk” voor de slachtoffers, maar meestal ook niet goed voor de pedofiel. „Een goede terugkeer in de samenleving lukt niet in een vijandige omgeving.” Er staan circa 460 pedofielen onder toezicht van reclasseringsorganisaties.

Dorp maakt zich op voor terugkeer veroordeelde pedofiel: pagina 6-7