Minke Douwesz wint Anna Bijns Prijs

Minke Douwesz wint voor haar roman Weg de Anna Bijns Prijs 2012, voor literatuur geschreven door een vrouw. Dat is zojuist bekendgemaakt. ‘De durf waarmee Douwesz haar personages in elke scène nog wat verder in de misère duwt, maakt Weg tot een fascinerend, spannend en razend knap boek,’ oordeelde de jury. De ‘vechtscheidingsroman’ van Douwesz is

Minke Douwesz. Foto Menno Kok

Minke Douwesz wint voor haar roman Weg de Anna Bijns Prijs 2012, voor literatuur geschreven door een vrouw. Dat is zojuist bekendgemaakt. ‘De durf waarmee Douwesz haar personages in elke scène nog wat verder in de misère duwt, maakt Weg tot een fascinerend, spannend en razend knap boek,’ oordeelde de jury.

De ‘vechtscheidingsroman’ van Douwesz is ‘spannend, slim en uiterst verslavend’, aldus de jury, onder voorzitterschap van Wouke van Scherrenburg. Weg werd gekozen uit meer dan honderd romans die tussen 2007 en 2011 zijn verschenen. Douwesz deelde een plaats op de shortlist met Dit is van mij van Saskia De Coster, Lastmens van Elke Geurts, De vrouw met de sleutel van Vonne van der Meer, Koetsier Herfst van Charlotte Mutsaers en De terugkeer van Lupe García van Carolina Trujillo.

De Anna Bijns Prijs is een tweejaarlijkse prijs voor literatuur die geschreven is door een vrouw. Aan de prijs zijn een bokaal en een geldbedrag van 10.000 euro verbonden. Afwisselend worden proza en poëzie bekroond, zodat de jury de beste werken van de afgelopen vier jaar nomineert. De prijs is ruim 25 jaar geleden in het leven geroepen als reactie op het bekroningsbeleid van de grote literaire prijzen, de AKO Literatuurprijs en Libris Literatuurprijs. Die gaan naar het oordeel van de Anna Bijns Stichting te weinig naar vrouwen.

De periode waaruit de jury dit jaar de boeken beoordeelde kende overigens wel twee vrouwelijke winnaars van de grote literatuurprijzen: Marente de Moor won in 2011 de AKO-prijs voor De Nederlandse maagd en Doeschka Meijsing won hem in 2008 voor Over de liefde. ‘Er lijkt dus weer enige sprake van evenwicht, of voor de wantrouwenden: de mate van bevoordeling van mannen lijkt iets af te nemen,’ erkent de jury. Meijsings boek dong niet mee naar de prijs, omdat de schrijfster eerder dit jaar overleden is en de Anna Bijns Prijs niet postuum wordt toegekend.

Op 22 november wordt de prijs uitgereikt in de Rode Hoed in Amsterdam.