Medewerkers Schiphol gepakt voor coke-smokkel

De marechaussee heeft de afgelopen maanden twintig mannen opgepakt die worden verdacht van cocaïnesmokkel. Een deel van hen werkte in de bagagekelder van Schiphol.

Rotterdam. Medewerkers van Schiphol en leden van een criminele organisatie zijn opgepakt voor grootschalige cocaïnesmokkel. Het gaat om zeventig kilo cocaïne met een straatwaarde van drie miljoen euro. De drugs waren afkomstig uit het Caraïbisch gebied.

Het onderzoek begon in april, nadat de marechaussee informatie had gekregen over corrupte medewerkers in de bagagekelder. Rechercheurs in burger van het team zware criminaliteit onderschepten sindsdien de pakketten, daarna konden ook de verdachten worden aangehouden. „We denken dat we een grote slag hebben geslagen als het gaat om drugshandel op de luchthaven”, zegt een woordvoerder van de marechaussee.

De pakketten werden door handlangers van criminele organisaties doorgesluisd. De eerste acht verdachten werden al in september opgepakt, in oktober kwamen daar tien mannen bij. Afgelopen week werden de laatste twee verdachten aangehouden. Een arrestatieteam van de marechaussee werd ingezet om vuurgevaarlijke verdachten op te kunnen pakken.

Bij het doorzoeken van woningen werd onder meer geld, een vuurwapen en administratie in beslag genomen. Twaalf van de twintig verdachten komen uit Amsterdam, drie uit Almere. De rest is afkomstig uit andere plaatsen in Nederland. NRC