Made in China

Een pastamachine stond lange tijd bovenaan mijn verlanglijstje. In het begin van mijn kookcarrière kwam ik er namelijk al snel achter dat het handmatig uitrollen van het pastadeeg een zwaar lichamelijk klusje is. Ik besloot daarom mijn pastabakkerschap te staken tot ik in het bezit was van een mechanisch hulpje.

De redding kwam een paar weken geleden in de vorm van mijn ouders. In een Belgisch kookwinkeltje liepen zij tegen een gunstig geprijsde pastamachine aan en ze besloten hem voor me mee te nemen. Ik was dolblij met dit onverwachte presentje, al kon ik het niet laten om nog even een goede grap te maken over de woorden Made in China, die onderop de groen-wit-rode doos waren gedrukt.

De eerste keer slingerde ik fluitend het deeg door de deegrollen en met open mond bewonderde ik de souplesse van de snijvlakken. Ik was dik tevreden. Ik vrees echter dat ik het apparaat met mijn geinige opmerking heb vervloekt. Tijdens de tweede pastasessie werkten de snijdstukken al een stuk minder soepel, en de derde keer liepen alle rollen vast. Het apparaat is onbruikbaar.

Voorlopig maak ik daarom maar wat vaker gnocchi. Ook Italiaans, maar er komt geen deegroller aan te pas. Mijn verlanglijstje heb ik trouwens ook maar weer in ere hersteld. Bovenaan prijkt wederom een pastamachine. Maar dan wel Made in Italy.

Begin met het maken van de pesto. Was de rucola, laat goed uitlekken en rasp de Parmezaanse kaas – gebruik 50 gram, de rest gebruiken we later. Maal dit vervolgens met de walnoten, olijfolie, knoflook en versgemalen peper en zout met de keukenmachine of staafmixer tot een gladde pesto. Houd even apart.

Schil de aardappelen, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in water met een snufje zout. Laat ze afkoelen en bewerk ze met een aardappelstamper. Kneed met het bloem en het losgeklopte ei tot een egaal deeg. Bestuif je handen met een beetje bloem en draai het deeg tot rolletjes van ongeveer een centimeter breed. Druk vervolgens met de tanden van een vork ribbels in de deegrolletjes, zodat de pesto straks goed blijft hechten. Snijd de gnocchi in stukjes van maximaal 2 centimeter en kook in ruim water tot de deegbolletjes boven komen drijven. Dit gebeurt al vrij snel. Haal ze met een schuimspaan uit het water en laat goed uitdruppelen.

Snijd de groente fijn en meng de gnocchi met de pesto, de rode ui, rode paprika en de kerstomaatjes en schaaf er als laatste wat Parmezaanse kaas overheen.