Maatjes van Mugabe stelen 2 miljard aan diamanten

De regering van Zimbabwe zou voor miljarden aan diamanten hebben gestolen. Geld dat de economie er bovenop had kunnen helpen.

VICTORIA FALLS. De Zimbabwaanse regering heeft voor ten minste twee miljard euro aan diamanten gestolen afkomstig uit de mijnen in het oosten van land. Dat meldde Partnership Africa Canada (PAC) gisteren. Het PAC is een lid van het Kimberley Process, het orgaan dat toezicht houdt op de wereldwijde diamanthandel. De opbrengsten zijn in de zakken beland van naaste medewerkers van president Robert Mugabe, diamanthandelaren en criminelen.

Functionarissen van de Zimbabwaanse regering, die veel moeite heeft gedaan om de wereld ervan te overtuigen dat het op eerlijke wijze in diamant handelt, ontkennen de aantijgingen.

Het PAC noemt de twee miljard euro een ‘conservatieve schatting’. Het zou gaan om opbrengsten uit de Marange-diamantmijn, die sinds 2006 wordt geëxploiteerd in Zimbabwe. Volgens het PAC-rapport hadden de gigantische opbrengsten van de mijn de Zimbabwaanse economie, die door jaren van crisis en politieke onrust zeer zwak was, er weer bovenop kunnen helpen. De opbrengsten kwamen echter niet in de staatskas terecht.

De Zimbabwaanse minister van mijnbouw Obert Mpofu is volgens het PAC één van de profiteurs van de handel uit de mijn. Hij is een aanhanger van Mugabe. Mpofu, die sinds 2009 op zijn post zit, heeft in die tijd een enorm fortuin vergaard. AP