Kortkolom cultuur

Duo bekent diefstal beeld Henry Moore

Londen. Twee Britse mannen hebben maandag voor de rechter schuld bekend aan de diefstal van een bronzen werk van beeldhouwer Henry Moore. De twee verdachten, 19 en 22 jaar oud, krijgen 4 december te horen welke straf zij krijgen. Het uit 1965 daterende werk The Sundial, een werkmodel voor een groter beeld, werd in juli gestolen van het terrein van de Henry Moore Foundation in Much Hadham in Oost-Engeland. De waarde werd geschat op 625 duizend euro. Het opvallende werk werd teruggevonden nadat de televisie aandacht aan de diefstal had besteed. (Novum/AP)

Weduwe van dichter T.S. Eliot overleden

Rotterdam. Valerie Eliot, de weduwe van de Amerikaans-Britse dichter T.S. Eliot is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden. Valerie Eliot, meisjesnaam Fletcher, trouwde in 1957 met de bijna veertig jaar oudere Eliot, die al een keer getrouwd was geweest. Sinds het overlijden van Eliot in 1965 beheerde Valerie zijn literaire nalatenschap. Ze riep de T.S. Eliot Prijs in het leven, een jaarlijkse poëzieprijs, begeleidde de uitgave van de veelgeprezen fascimile-editie van The Waste Land en redigeerde drie brievenbundels. (Novum/AP)

Warhol trekt 38 duizend bezoekers

Amsterdam. Het doek The Last Supper (Pink) van Andy Warhol heeft bijna 38 duizend mensen naar de Nieuwe Kerk getrokken. Dat maakte de Amsterdamse kerk maandag bekend. Het schilderij was voor het eerst sinds een kwart eeuw te zien in Europa. Het ruim zeven meter brede roze doek uit 1986 hing ruim vijf weken in het hoogkoor van de kerk. De popartkunstenaar liet zich inspireren door Leonardo da Vinci's fresco in de Santa Maria delle Grazie-kerk in Milaan. De Heilige Familie van Rembrandt trok vorig jaar 36 duizend geïnteresseerden. (Novum)