Kortkolom buitenland

Britten mogen Abu Qatada niet uitwijzen

Londen. De Britse regering mag de radicale islamitische geestelijke Abu Qatada niet aan Jordanië uitleveren. Dat heeft gisteren een Britse Beroepscommissie voor Immigratiezaken bepaald. Volgens de rechters zijn er onvoldoende garanties dat hij in Jordanië, waar hij in absentia al is veroordeeld wegens terrorisme, een eerlijk nieuw proces zou krijgen. Abu Qatada zou vandaag vrij komen na een juridische strijd van zeven jaar. In Groot-Brittannië is hij formeel nooit in staat van beschuldiging gesteld, hoewel de regering hem beschouwt als een ernstig risico voor de veiligheid. De regering bezint zich nu op nieuwe stappen. (AP, BBC)

Onderzoek OM naar zus schutter Toulouse

Parijs. Het Openbaar Ministerie in Parijs heeft gisteren een onderzoek geopend naar mogelijke vergoelijking van terrorisme door Souad Merah, de zus van Mohammed Merah die in maart dit jaar aanslagen pleegde in Toulouse. In een Franse tv-uitzending afgelopen weekeinde zei Souad Merah „trots” te zijn op Mohammed, die drie Franse militairen, drie joodse kinderen en een rabbijn vermoordde. De zus was gefilmd met een verborgen camera. Een oudere broer, Abdelghani Merah, schrijft in een boek dat haat en antisemitisme de sfeer in de familie Merah bepalen. (AFP)

Artsen in Kroatië in arrest voor corruptie

Zagreb. Ongeveer 350 Kroatische artsen worden ervan verdacht smeergeld te hebben aangenomen van een Duits farmaceutisch bedrijf, om in ruil daarvoor medicijnen van dat bedrijf voor te schrijven. Enkele tientallen artsen zijn gisteren gearresteerd, net als de top van Farmal, een lokale dochteronderneming van het Duitse concern Dermapharm. In Kroatië zijn onderzoeken naar corruptie geïntensiveerd in verband met de toetreding tot de Europese Unie, volgend jaar zomer. (Reuters, AFP)

Veedieven doden 42 politieagenten Kenia

Nairobi. Het aantal dode politieagenten, die zaterdag in een afgelegen vallei in een hinderlaag vielen van veedieven in het noordwesten van Kenia, is volgens regeringswoordvoerders opgelopen tot 42. De uitstekend bewapende veedieven waren naar wordt aangenomen afkomstig uit de streek Turkana. De agenten waren volgens woordvoerders in Nairobi slecht uitgerust en hadden geen kogelwerende vesten of versterkte voertuigen. Nooit eerder zijn zoveel Keniaanse politieagenten tegelijk om het leven gekomen. (AFP, AP, BBC)

‘Regering Zimbabwe steelt diamanten’

VICTORIA FALLS. De Zimbabwaanse regering heeft voor zeker twee miljard euro aan diamanten gestolen afkomstig uit de mijnen in het oosten van land. Dat meldde Partnership Africa Canada (PAC) gisteren. Het PAC is een lid van het Kimberley Process, het orgaan dat toezicht houdt op de wereldwijde diamanthandel. De opbrengsten zouden in de zakken zijn beland van naaste medewerkers van president Robert Mugabe, diamanthandelaren en criminelen. (AP)