Kortkolom binnenland

Verdachte ‘Zijtaart’ was schoolschutter

Rotterdam. Een van de vier verdachten die zondag zijn gearresteerd in verband met de dodelijke schietpartij op een kickboksgala in Zijtaart, is de 32-jarige Ali D., die in 1999 vijf mensen neerschoot op een school in Veghel. Dat bevestigen bronnen rond het onderzoek. Bij de schietpartij kwam een 35-jarige kickbokspromotor om het leven en vielen enkele zwaargewonden. D. was zeventien toen hij veertien kogels afvuurde op zijn school, een Regionaal Opleidingscentrum. Vijf mensen raakten gewond en D. kreeg vijf jaar cel. Zijn motief zou eerwraak zijn geweest: een van de gewonden had zijn zus die zomer meegenomen naar Turkije. In de zaak rond het kickboksgala doorzocht de politie gisteren enkele woningen op bewijsmateriaal. Er zou sprake zijn van een ruzie tussen een Turkse en een Marokkaanse familie. (NRC)

Kickbokser Hari weer vast na horecabezoek

Amsterdam. Kickbokser Badr Hari is gisteren opnieuw gearresteerd na een bezoek aan een restaurant in de Utrechtsestraat in Amsterdam. Het Openbaar Ministerie vindt dat hij de voorwaarden heeft geschonden die zijn gesteld aan de schorsing van zijn voorlopige hechtenis. Hari wordt verdacht van meerdere gevallen van mishandeling in het uitgaansleven. Hij kwam vrijdag vrij onder de voorwaarde dat hij zich niet in horecagelegenheden zou begeven én geen contact zou opnemen met slachtoffers of getuigen in de zaken waarin hij verdachte is. Volgens zijn advocaat Bénédicte Ficq at Hari om drie uur ’s middags twee broodjes in de zaak. De rechtbank zou vandaag of morgen bekendmaken of Hari zijn proces nu toch in de gevangenis moet afwachten. (NRC)

Provincie bedreigd om afschieten herten

Arnhem. Bij de provincie Gelderland komen dreigmails binnen wegens plannen om herten af te schieten bij een nieuw ecoduct tussen de Veluwe en landgoed Hulshorst. „Als er nog één hert wordt afgeschoten, kunnen er ook andere dingen worden afgeschoten”, staat volgens het Nederlands Dagblad in een van de berichten. Omdat niemand persoonlijk is bedreigd, is geen aangifte gedaan. Het ecoduct is aangelegd om te zorgen dat edelherten op de Veluwe veilig naar landgoed Hulshorst kunnen trekken. Omdat boeren vrezen voor schade aan hun gewassen, is afgesproken dat er maar een beperkt aantal edelherten het gebied in mag. Verschillende natuurorganisaties zijn tegen de plannen om de herten af te schieten. (Novum)

Viertal vast voor handel in vogels

Rotterdam. De eigenaar van een dierenwinkel in Limburg is gisteren met drie anderen opgepakt voor het vangen en wereldwijd illegaal verhandelen van zeldzame vogels. Justitie vermoedt dat hij naast zijn legale dierverkopen ook op grote schaal illegaal in dieren handelde. Bij het onderzoek van de politie en de Voedsel- en Warenautoriteit zijn negen bedrijven en woningen in Noord-Brabant, Zuid-Holland, Limburg en Utrecht doorzocht. Tientallen zeldzame vogels werden in beslag genomen, waaronder neushoornvogels en muskaatvinken. (Novum)