Klokkenluider VUmc niet terug als afdelingshoofd

VU Medisch Centrum. ANP KOEN VAN WEEL
VU Medisch Centrum. ANP KOEN VAN WEEL Het VUmc hoeft longarts Piet Postmus niet terug te laten keren als afdelingshoofd. Foto ANP / Koen van Weel

Het VUmc hoeft longarts Piet Postmus niet terug laten keren als afdelingshoofd. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een kort geding dat Postmus had aangespannen.

Postmus werd eind augustus op non-actief gesteld toen hij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de raad van toezicht had gewaarschuwd over de gang van zaken op de longafdeling. Door een slepende ruzie zou de veiligheid van de patiënten niet gewaarborgd zijn.

Door eerst naar de inspectie te stappen en de problemen niet intern te bespreken, heeft hij volgens de rechter niet goed gecommuniceerd. Daarom vindt de rechtbank het redelijk dat hij niet mag terugkeren als leidinggevende.

Postmus mag terugkeren, alleen niet als afdelingshoofd

Postmus mocht van het VUmc terugkeren als longarts, maar niet als afdelingshoofd. Ook zou hij zich na zijn terugkeer enkele maanden niet bemoeien met de interne gang van zaken, zodat het ziekenhuis een reorganisatie kon doorvoeren. Daarna wilde Postmus echter weer afdelingshoofd worden.

Volgens de advocaat van Postmus, Felix Chorus, is dat voor het VUmc onbespreekbaar. Volgens de raadsman wil het ziekenhuis de klokkenluider ‘definitief uit zijn functie zetten’. Het VUmc laat aan Novum weten kennis genomen te hebben van de uitspraak. Postmus kan wat het ziekenhuis betreft spoedig weer aan de slag als staflid en longarts. Het ziekenhuis wacht zijn reactie af.

Een andere klokkenluider, longchirurg Rick Paul, zit sinds juli ziek thuis.