Kijken: de voorzitter versus de Kamer - ‘straks zitten we hier vannacht nog’

Marianne Thieme (PvdD) valt uit tegen de Tweede Kamer Voorzitter Anoeschka van Miltenburg tijdens het debat over de regeringsverklaring. Foto ANP/Phil Nijhuis

De nieuwe Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg stuit, ogenschijnlijk tot haar frustratie, op flink wat tegenstand vandaag tijdens het Kamerdebat over de regeringsverklaring: “laten we proberen normaal te debatteren” maant ze de Kamer.

Ze houdt de verschillende fractievoorzitters strak aan de taks om maximaal driemaal te interrumperen tijdens een voordracht. Maar volgens de fractievoorzitters gaat ze veel te ver.

‘Mevrouw Thieme, ik ga dit niet doen’

Marianne Thieme stormde boos naar Van Miltenburg, en vervolgens de Kamer uit nadat ze naar eigen zeggen te weinig tijd kreeg bij de interruptiemicrofoon.

Thieme mocht geen tweede vraag stellen aan VVD-fractievoorzitter Zijlstra, omdat die volgens Van Miltenburg al genoeg was onderbroken.

Niet lang daarna lijkt een groot deel van de Kamer zich tegen Van Miltenburg te keren, merkt ook politiek redacteur Erik van der Walle op:

Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Kamervoorzitter Van Miltenburg wekt behoorlijk wat irritatie bij fractieleiders. Haar wittebroodsweken zijn nu wel voorbij.
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Zelfs altijd rustige Slob begint nu geïrriteerd te worden over onduidelijke spelregels van kamervoorzitter Van Miltenburg.
Twitter avatar erikvderwalle Erik van der Walle Hele Kamer, die meer ruimte wil voor interrupties, begint zich nu tegen de voorzitter te keren: pijnlijk moment voor Van Miltenburg.

Arie Slob diende, voor het eerst, een punt van orde in. Hij mocht PvdA-leider Diederik Samsom geen vraag stellen over de AWBZ omdat hij al aan de beurt was geweest tijdens de behandeling van dit onderwerp.

D66-leider Alexander Pechtold, SP-leider Emile Roemer en CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma drongen er bij de voorzitter op aan om de teugels een beetje te laten vieren bij dit “zeer belangrijke debat.” Roemer:

“Er zijn erbij die vaak aan de microfoon staan. Ik hoor daarbij. Ik begrijp dat u mij kort houdt. Maar er zijn ook collega’s die zich maar op een paar onderwerpen in het debat willen mengen. Ik roep u op voor hen flexibeler te zijn.”

De reactie van Van Miltenburg:

“Als er geen duidelijke structuur aan dit debat wordt gegeven zitten we hier vannacht om drie uur nog. Volgens mij heeft niemand die behoefte. Laten we proberen normaal te vergaderen. We hebben morgen weer een hele lange dag te gaan.”