‘Kerry minister van Defensie, Rice naar Buitenlandse Zaken’

Obama overweegt de Democratischer senator en oud-presidentskandidaat John Kerry te benoemen als zijn nieuwe minister van Defensie. Dat meldt The Washington Post vandaag. Obama’s VN-ambassadeur Susan Rice zou de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken worden.

Kerry was in 2004 de Democratische kandidaat voor de presidentsverkiezingen en verloor toen van zittend president George W. Bush. Foto AP / Mary Altaffer

Obama overweegt de Democratischer senator en oud-presidentskandidaat John Kerry te benoemen als zijn nieuwe minister van Defensie. Dat meldt The Washington Post vandaag. Obama’s VN-ambassadeur Susan Rice zou de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken worden.

De mogelijke benoemingen van Kerry en Rice, die Leon Panetta en Hillary Clinton zouden gaan opvolgen, zijn onderdeel van een grootschalige herschikking van zijn team dat zich bezighoudt met nationale veiligheid. Obama moet ook op zoek naar een vervanger voor CIA-directeur David Petraeus, die eind vorige week zijn ontslag indiende omdat hij er een buitenechtelijke affaire op nahield.

Als opvolger van Petraeus wordt John O. Brennan genoemd. Hij is op dit moment Obama’s belangrijke adviseur op het gebied van terrorismebestirjding. Ook de hoge CIA-functionaris Michael J. Morell maakt volgens The Washington Post kans op de baan van CIA-directeur.

Mocht Obama Rice daadwerkelijk voordragen als minister van Buitenlandse Zaken, dan is haar benoeming bepaald geen formaliteit. De Republikeinen hebben aangekondigd haar kritisch te zullen bevragen over haar rol in het informeren van de buitenwereld over de aanval op het Amerikaanse consulaat in Benghazi. Rice zou de aanval niet vanaf het begin als een terreurdaad hebben willen zien.