Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Bouw

'Haaienbek' is rode loper van Rotterdam

In Rotterdam is na zes jaar nu de nieuwe reizigerspassage van het Centraal Station opengegaan. Het is meer dan zomaar een doorgang voor reizigers om de perrons te bereiken.

Rotterdam, 10 november 2012 Rotterdam Centraal station in wording; eerste dag van opening passage. Foto: Walter Herfst
Rotterdam, 10 november 2012 Rotterdam Centraal station in wording; eerste dag van opening passage. Foto: Walter Herfst

Kijk naar de grond en begrijp wat hij bedoelt. Een natuurstenen vloer. In een opvallende rode kleur, die ook het later op te leveren stationsplein aan de voorzijde zal domineren. „Met ons nieuwe Centraal Station rolt Rotterdam straks voor iedere bezoeker de rode loper uit.” Burgemeester Ahmed Aboutaleb zei het de afgelopen jaren meer dan eens, tegen iedereen die het horen wilde.

Bijna een jaar nadat het hoogste punt (30 meter) van de stationshal werd bereikt, is de nieuwe reizigerspassage van Rotterdam Centraal officieel in gebruik genomen. Een mijlpaal, zo benadrukten ProRail, de Nederlandse Spoorwegen en de gemeente Rotterdam. En meer dan zomaar een doorgang voor de reizigers om de perrons te bereiken van het – nu al – futuristisch ogende ov-knooppunt.

De nieuwe reizigerspassage is 49 meter breed, 149,5 meter lang en 3,3 meter hoog. Daarmee is hij zes keer breder dan de huidige, tijdelijke voetgangerstunnel. Aan weerszijden bevinden zich winkels en eetgelegenheden, variërend van een filiaal van de in Rotterdam welbekende patisserie Dudok tot een vestiging van ’s werelds grootste keten van koffiehuizen, het Amerikaanse Starbucks.

Vides van vijftig bij vijf meter zorgen voor licht in de traverse. Alle sporen zijn bereikbaar via trappen, liften en roltrappen. De bouw van de reizigerstunnel heeft zes jaar gekost.

De voetgangerstunnel die de afgelopen tijd dienst deed als passage krijgt zijn oorspronkelijke functie terug: een fietstunnel die het centrum verbindt met de Provenierswijk in Blijdorp. Deze moet over tien maanden gereed zijn. Kort daarop volgt de oplevering van een ondergrondse fietsenstalling (5.198 plekken). Eind volgend jaar zijn volgens de planners de perrons en het busstation klaar.

In het voorjaar van 2014, als ook het stationsplein inclusief het aangrenzende Kruisplein nieuw zijn ingericht, is de grote officiële opening van Rotterdam Centraal gepland.

Het project Rotterdam Centraal begon zeven jaar geleden met de bouw van het metrostation, dat sinds 2009 in gebruik is. De stationshal, voorzien van een transparante overkapping, wordt komend voorjaar in gebruik genomen. De bouwkosten van de monsteroperatie worden geschat op 660 miljoen euro. Naar goed Rotterdams gebruik zijn de eerste bijnamen voor de nieuwe, opvallend puntige entree van het station reeds bedacht. Door het spiegelende kreukeldak wordt het nieuwe CS al ‘De Haaienbek’ of ‘De Puntzak’ genoemd.

Het oude centraal station, waarvoor architect Sybold van Ravesteyn (1889-1983) zich liet inspireren door de Italiaanse stadsarchitectuur, voldeed niet meer aan de eisen van de tijd. Rotterdam verwacht in 2025 bijna een verdrievoudiging van het huidige aantal passagiers (110.000) te verwelkomen: 320.000 per dag, mede het gevolg van de aanleg van de hogesnelheidslijn en RandstadRail.

Van het oude station zouden de originele letters ‘ROTTERDAM CENTRAAL’ uit 1957 terugkeren. Maar zes van de zeventien letters werden eind vorig jaar uit opslag ontvreemd door onbekenden. Op de voorgevel verrijzen „duurzame replica’s van de originele letters”, aldus ProRail.