‘Fraudeaangifte tegen man die puin moest ruimen bij SNS Reaal’

Het exterieur van het hoofdkantoor SNS Reaal in Utrecht. Foto ANP / Koen Suyk

Tegen de man die SNS Reaal moest hervormen is aangifte van fraude gedaan. Buck Groenhof vraagt volgens een zakenpartner van de bank-verzekeraar om steekpenningen en roomt projecten af, schrijft het Financieele Dagblad vanochtend op basis van ingewijden. Intern en extern zou hier onderzoek naar worden gedaan.

Groenhof stapte twee weken geleden op als ‘chief restructuring officer’. Hij had eerder gezegd minstens vijf jaar nodig te hebben om de problemen bij SNS Property Finance op orde te krijgen, maar werkte pas drie jaar bij de afdeling. Volgens de krant is zijn vertrek omgeven door beschuldigingen van machtsmisbruik.

Een halfjaar geleden trok de zakenpartner aan de bel. Daarna uitten ex-medewerkers hun zorgen over de integriteit van Groenhof bij de SNS-top. Omdat de zakenpartner niet tevreden was met de reactie van SNS, werd aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie wil hier volgens de krant geen mededelingen over doen.

‘Trucs met herfactureren en seksuele intimidatie’

Uit de aangifte blijkt volgens de krant dat Groenhof via een eigen bedrijf ruim elfduizend euro in rekening bracht bij een zakenpartner van SNS voor ‘introductie’ bij een andere bank. Groenhof zou hier niets voor hebben gedaan en vroeg de zakenpartner het geld te herfactureren bij SNS. Hij zou vaker op deze manier te werk zijn gegaan.

Verder is tegen Groenhof een klacht ingediend wegens seksuele intimidatie, schrijft de krant. In 2010 zou hij de directrice van een zakenpartner tijdens een lunch in het Haagse hotel Des Indes hebben verrast met de mededeling dat hij een suite voor hen samen had gereserveerd. Uit een document van Des Indes bleek dat de suite inderdaad was gereserveerd en betaald door Groenhof en dat hij zich voordeed als de man van de directrice.

Zijn advocaat Jerry Hoff noemt de klachten in de krant “chantage”. SNS stelt dat zijn vertrek los staat van de klachten. Voor die klachten zou geen grond zijn gevonden.