Hollande erkent Syrische Nationale Coalitie - ‘opmerkelijk snel besluit’

Hollande tijdens zijn persconferentie vandaag in Parijs. Foto AFP

Frankrijk heeft de nieuwe Syrische Nationale Coalitie (SNC) formeel erkend als de enige vertegenwoordiger van het Syrische volk en de toekomstige overgangsregering van Syrië. Dat heeft de Franse president François Hollande vandaag gezegd tegen persbureau AP.

De SNC werd afgelopen weekeinde gevormd tijdens een bijeenkomst van diverse Syrische oppositiegroepen in de Qatarese hoofdstad Doha. Na anderhalf jaar verdeeldheid besloten de grote oppositiegroepen zich te verenigen. De volledige naam van de nieuwe groep is ‘Nationale Coalitie voor Oppositiekrachten en de Syrische Revolutie’ en bestaat uit partijen van binnen en buiten Syrië. De activistische geestelijke Moaz al-Kathib is de eerste leider.

Frankrijk is het eerste westerse land dat de SNC, de opvolger van de Syrische Nationale Raad, erkent. President Hollande was terughoudend over het leveren van wapens aan de Coalitie, zo benadrukte hij vandaag. Daar wil hij pas over spreken als er een voorlopige regering is gevormd door de oppositiepartijen.

De raad is de laatste tijd zwaar onder vuur komen te liggen omdat de beweging de verschillende oppositiegroepen in Syrië zelf onvoldoende zou vertegenwoordigen. Zo dreigen de Verenigde Staten ermee hun steun te verleggen naar een nieuwe regering in ballingschap waarin de raad een veel kleinere rol zou spelen.

‘Snel en opmerkelijk besluit’

Carolien Roelants, buitenlandredacteur voor NRC Handelsblad, noemt het besluit van Hollande “opmerkelijk, en erg snel genomen”:

“Het is een erg snelle beslissing die Hollande heeft genomen. Het is namelijk helemaal nog niet zeker of deze Coalitie een sterke samenhang bevat, en het is nog maar de vraag of deze niet alsnog uit elkaar valt. De kans bestaat dus dat deze nieuwe coalitie nog in de problemen gaat komen.

Het zou kunnen dat deze steun vanuit Frankrijk niet voortkomt uit een groot vertrouwen in het succes van deze Coalitie, maar juist bedoeld is om de ruggengraad van de SNC te versterken. Wellicht hoopt Hollande de slagingskans van de oppositie te vergroten.”