Fosforfabrikant Thermphos vraagt deze week faillissement aan

Fabrieken van Thermphos in Zeeland. Foto ANP / Gerard van Daalen

De Zeeuwse fosforfabrikant Thermphos vraagt deze week faillissement aan. Dat heeft de bewindvoerder van het bedrijf gisteravond bekendgemaakt. Voor de 450 medewerkers tellende onderneming werd anderhalve maand geleden nog uitstel van betaling aangevraagd.

De bewindvoerder stelt dat nadat de surseance van betaling was aangevraagd, op basis van een plan langer kon worden doorgewerkt. Inmiddels is de benodigde fosforerts bijna op. “We wisten al dat als dat zou gebeuren, we de rechtbank zouden gaan verzoeken het faillissement uit te spreken. Dat gaan we van de week doen”, aldus de bewindvoerder tegenover persbureau Novum.

Het personeel is gisteren ingelicht. Het aanvragen van het faillissement zorgt ervoor dat de productie in Vlissingen moet worden gestaakt. Het salaris voor september en oktober heeft het personeel nog van Thermphos kunnen ontvangen, maar voor loonuitbetalingen voor november is geen geld meer. Het UWV zal die betaling over moeten nemen.

‘Serieuze’ gesprekken met meerdere partijen over overname

Thermphos is in de problemen gekomen door fosfor uit Kazachstan dat tegen dumpprijzen wordt aangeboden, liet het bedrijf eerder weten. Volgens de bewindvoerder wordt momenteel wel met verschillende partijen “serieus” onderhandeld over overname.

De fosforfabriek is vrij bekend. Thermphos werd de afgelopen tijd meerdere keren beboet voor het overtreden van milieuregels. De fabriek stootte meerdere keren te veel dioxines uit. In augustus kreeg het bedrijf nog een boete van honderdduizend euro voor de te hoge uitstoot van de kankerverwekkende stof.