Fiscale truc onder vuur

Opnieuw is in het buitenland publieke verontwaardiging ontstaan over bedrijven die belasting ontlopen via een Nederlandse holding. Gisteren verschenen vertegenwoordigers van Amazon, Google en Starbucks voor een Britse parlementaire commissie om zich te verantwoorden over de fiscale trucs.

De bedrijven liggen onder vuur omdat ze weinig tot geen belasting betalen in Groot-Brittannië, door gebruik te maken van ontwijkconstructies die via onder meer Nederland lopen. Dat steekt vooral nu het land voor ongekende bezuinigingen staat om het fors opgelopen begrotingstekort terug te brengen.

Financeel directeur Troy Alstead van Starbucks wekte de woede van het Britse parlement omdat hij weigerde openheid van zaken te geven over een belastingverdrag dat hij met Nederland sloot. Volgens Alstead is het de wens van Nederland de overeenkomst ‘vertrouwelijk’ te houden. Starbucks wordt ervan beschuldigd de winst in Groot-Brittannië kunstmatig te drukken. Starbucks betaalde de afgelopen drie jaar geen vennootschapsbelasting aan de Britten en leed verliezen in de meeste van de vijftien jaar dat het bedrijf actief is in het land. „U runt hier al vijftien jaar een bedrijf, u boekt verliezen en blijft hier investeren. Dat klinkt gewoon niet geloofwaardig”, aldus commissievoorzitter Margaret Hodge.

De Britse minister van Financiën George Osborne wil dat de internationale gemeenschap strenger optreedt tegen de belastingconstructies, zei hij vorige week. Ook Duitsland en de Verenigde Staten dringen er al langer op aan om belastingparadijzen harder aan te pakken.