Facebookmoord: maximumstraf

De 16-jarige Polly W. en de 18-jarige Wesley C. zijn gisteren in de zogenoemde Facebookmoordzaak veroordeeld tot twee jaar jeugddetentie en behandeling in een inrichting voor jeugdigen. Dat is de maximale straf die de kinderrechters hun volgens het jeugdrecht konden opleggen.

Het Openbaar Ministerie (OM) had vijf jaar cel en tbs geëist. Het wilde dat Polly en Wesley volgens het volwassenrecht veroordeeld zouden worden. Dat mag in uitzonderlijke gevallen bij daders ouder dan zestien jaar.

De rechtbank in Arnhem gaf geen gehoor aan die wens. De kinderrechters vinden dat de zware psychische problemen van Polly en Wesley het beste behandeld kunnen worden in een inrichting voor jongeren.

De rechtbank noemde Polly W. de initiator en organisator van de moord: „Polly is kil en berekenend te werk gegaan.” Ze had met haar vriendje Wesley C. veel contact over het plan de 15-jarige Winsie Hau te laten doden. „Ze hebben voorbereidingen voor de moord getroffen”.

Wesley en Polly hebben de destijds 14-jarige Jinhua K. volgens de rechtbank aangezet tot moord. Ze boden hem geld en bedreigden hem zodat hij Winsie zou doden. Ze deden dit omdat Polly razend was op Winsie, haar voormalige hartsvriendin. Winsie zou informatie over de seksuele escapades van Polly op Facebook hebben gezet.

Jinhua stak Winsie op 14 januari van dit jaar neer in de gang van haar woning in Arnhem. De politie vond hem niet veel later besmeurd met bloed in wat bosjes. Winsie overleed na vijf dagen aan haar verwondingen.

Jinhua heeft de moord bekend en is veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Dat is de maximale straf voor zijn leeftijd.

Het OM en de advocaten van Polly en Wesley gaan het vonnis bestuderen voor zij besluiten of zij in hoger beroep gaan. De vader van Winsie noemde de uitspraak gisteren „belachelijk”. Hij had gewild dat de twee volgens het volwassenenstrafrecht veroordeeld waren.