Eerste Kamer akkoord - verjaringstermijn zware misdrijven afgeschaft

LEIDSCHENDAM - Een verdachte in de boeien. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT
LEIDSCHENDAM - Een verdachte in de boeien. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT Foto ANP / Lex van Lieshout

Zware misdrijven waar een celstraf van minimaal twaalf jaar of langer voor staat, kunnen niet meer verjaren. Hetzelfde geldt voor zedenmisdrijven tegen kinderen met een straf van acht jaar. De Eerste Kamer ging vanmiddag akkoord met dit voorstel van minister Ivo Opstelten.

De verjaring op misdrijven waar een maximumstraf voor staat (levenslang) werd in 2005 al afgeschaft. Daarbij gaat het vooral om misdrijven waarbij doden vallen of de staatsveiligheid in het geding is. Nu kunnen echter ook delicten als verkrachting, zware mishandeling en doodslag niet langer verjaren. Minister Opstelten diende zijn wetsvoorstel in januari 2011 in. Hij noemde zijn voorstel “gerechtvaardigd”, omdat de maatschappelijke behoefte om daders te straffen ook na zeer lange tijd nog blijft bestaan, zeker bij slachtoffers en nabestaanden. Opstelten:

“Genoegdoening van slachtoffers moet zwaarder wegen dan het argument dat er op enig moment definitief een streep onder de zaak wordt gezet.”

Een overgrote meerderheid van de Tweede Kamer steunde het voorstel van Opstelten vorig jaar al. Wel wilde de VVD-fractie het liefst dat het verjaringstermijn op alle delicten werd afgeschaft, maar dit kreeg onvoldoende steun. Wel verlengt Opstelten de verjaringstermijn voor misdrijven waar acht jaar of meer op staat.