Djokovic sluit jaar stijlvol af

Novak Djokovic na zijn gewonnen eindejaarstoernooi in Londen tegen Roger Federer.
Novak Djokovic na zijn gewonnen eindejaarstoernooi in Londen tegen Roger Federer. Foto AFP

Novak Djokovic heeft voor de tweede keer in zijn carrière de ATP World Tour Finals gewonnen, door in een van de mooiste wedstrijden van het tennisseizoen Roger Federer te verslaan. De 25-jarige Serviër was gisteravond in de O2 Arena in Londen net iets sterker dan de Zwitser: 7-6 (6) en 7-5.

Djokovic won het officieuze wereldkampioenschap eerder in 2008. De 31-jarige Federer, titelverdediger in Londen, schreef het eindejaarstoernooi zes keer op zijn naam. Door afgelopen week in Londen ongeslagen te blijven, ontvangt Djokovic omgerekend bijna 1,4 miljoen euro aan prijzengeld.

Zo heeft Djokovic een wisselvallig tennisjaar op de valreep goed afgesloten. Hij heroverde een week geleden de nummer één positie op Federer en won dit najaar ook de indoortoernooien van Beijing en Shanghai. Toch presteerde hij in 2012 minder dan in zijn superjaar 2011, toen hij drie van de vier grandslamtoernooien won.

Djokovic begon dit jaar goed door in een heroïsch duel de Spanjaard Rafael Nadal te verslaan in de eindstrijd van de Australian Open. Maar op het gravel van Roland Garros (verlies in de finale tegen Nadal), het gras van Wimbledon (verlies in de halve finale tegen Federer) en het hardcourt bij de US Open (verlies in de finale tegen Andy Murray) moest hij genoegen nemen met een troostprijs. En op de Olympische Spelen in Londen verloor hij de strijd om het brons van de Argentijn Juan Martin Del Potro.

Voor ongeveer 17.500 toeschouwers liet Djokovic gisteravond in Londen zien weer helemaal de oude te zijn. Alsof hij wilde bewijzen dat hij de enige echte nummer één van de wereld is, zo verbeten knokte hij voor elke bal. In beide sets kwam hij knap terug: in de eerste na een 3-0 achterstand, en in de tweede set bij 5-4, en twee setpoints tegen op de service van Federer.

De Zwitser leek mentaal gebroken na de gemiste setkansen. Djokovic sloeg direct toe op zijn eerste wedstrijdpunt, met een schitterende winner. Djokovic won in totaal 96 punten, Federer 95. Het was tekenend voor het hoogstaande, gelijkwaardige niveau van de wedstrijd.

Het tennisseizoen is nog niet helemaal voorbij. Komende vrijdag begint de Davis-Cupfinale tussen Tsjechië en Spanje. De eindstrijd van het landentoernooi is in Praag, op een indoor hardcourtbaan. Bij Spanje ontbreekt sterspeler Nadal vanwege een blessure.