Die skate-off, daar zit niemand op te wachten

Geflankeerd door de wereldkampioenen Ireen Wüst en Stefan Groothuis stond de jonge schaatser Thomas Krol eind vorig seizoen trots op het podium bij de verkiezing van Schaatser van het Jaar. Als nationaal kampioen junioren en zilveren medaillewinnaar bij de WK kreeg hij de Egbert van ’t Oeverprijs voor beste schaatstalent, inclusief cheque van 2.500 euro. Maar een plaats in een van de tien commerciële schaatsploegen leverde het hem bij zijn overgang naar de senioren niet op.

Krol, student Aviation Studies in Amsterdam, traint nu op eigen kosten mee met Jong Oranje. Bij de NK afstanden wilde hij afgelopen weekeinde per se bij de eerste vijf eindigen om zich te plaatsen voor de wereldbekerwedstrijden en zich alsnog in de kijker te rijden van een ploeg. Hij eindigde als vierde op de 1.500 meter, tot op de duizendste seconde gelijk met Rhian Ket. Doel bereikt, dacht Krol. Tot de gediskwalificeerde Koen Verweij alsnog een wereldbekerticket kreeg. En Krol gisteren door schaatsbond KNSB werd veroordeeld tot een skate-off met Ket, Pim Schipper en Lucas van Alphen, morgen in Thialf.

1Waarom stap je samen met Ket naar de geschillencommissie om de skate-off te voorkomen?

„Niemand zit te wachten op een extra wedstrijd tussen NK en de World Cup in Heerenveen [aanstaand weekend]. Zeker niet op de 1.500 meter, de zwaarste afstand.”

2Was er een andere oplossing?

„Met Ket had ik al afgesproken dat we allebei één wereldbekerwedstrijd zouden rijden, ik in Heerenveen en hij een week later in Kolomna. De beste zou dan de derde wedstrijd meedoen. Zo heeft de KNSB het ook geregeld op de 1.000 meter.”

3Hoe groot kunnen de gevolgen zijn van 0,001 seconde?

„Ja, bizar. Centimeterwerk. Als ik een duizendste sneller ben, eindig ik bij de NK als vierde en ben ik met Verweij erbij gewoon de vijfde man. Dan was er helemaal geen skate-off nodig geweest en was ik direct geplaatst.”

4Hangt jouw toekomst ervanaf?

„Ja. Ik heb die wedstrijden nodig om me in de kijker te rijden. Het viel me erg tegen dat er na vorig seizoen geen plek was in een commerciële ploeg. Dat is bijna noodzakelijk om op dit niveau te kunnen concurreren.”

5Heb je er een verklaring voor?

„De huidige lichting talent bij de mannen is gewoon niet in beeld, terwijl er voor vrouwen juist plek genoeg is. Een scheve situatie.”

6Komt het goed?

„Ik moet naam maken, dat heb ik op de NK gedaan. Nu wil ik wereldbekers rijden en naar Sotsji.”