De wereld vanuit adembenemend vogelperspectief

EarthflightNed. 1 , 20.30 - 21.30 uur

Juist op het moment dat miljoenen sneeuwganzen op hun trek van drieduizend kilometer honger hebben, bereiken ze voedselrijke akkers in Noord-Amerika. En pelikanen op trektocht over de oceaan bij Californië kruisen, ook op het juiste ogenblik, duizenden roggen die ansjovis opjagen. Daarvan profiteren de pelikanen. De hongerige Amerikaanse zeearend jaagt op zijn beurt op uitgeputte trekvogels als wilde eend en sneeuwgans.

Niets is toeval in het leven van vogels. De adembenemende BBC-serie Earthflight toont de wereld gezien vanuit het vogelperspectief. In technisch opzicht is de serie sensationeel: camera’s zijn bevestigd op de rug van getrainde vogels. Stille, onbemande vliegtuigjes, de drones, vliegen mee en tonen de vliegbewegingen. Sneeuwganzen lijken zich door de lucht te ploegen. De zeearend daarentegen zwiept en suist moeiteloos.

In Earthflight vliegen we boven de zes continenten, in de eerste aflevering boven Noord-Amerika. De trekvogels hebben baat bij opstijgende luchtstromen. En die vinden ze zowel boven de rotsformaties van de Grand Canyon als boven de wolkenkrabbers van New York. In vogelkundig opzicht is het bijzonder dat de documentaire het beeld van „vrije vogels” ontzenuwt. Trekvogels hebben een strakke agenda. Ze moeten op tijd aankomen, anders zijn ze te laat voor voedsel. Want lange afstand-vliegen kost ongelooflijk veel energie.