De VVD’er in het land houdt zorgen

Terwijl in Den Haag het aangepaste regeerakkoord werd gepresenteerd, vergaderden lokale VVD-leden. „We moeten nu al het gif uit de beker opdrinken.”

en

Meer dan terecht dat Mark Rutte zijn excuses heeft aangeboden, zei Karin Loohuis, VVD-bestuurslid van stadsdeel Nieuw-West in Amsterdam gisteravond. Maar, voegde ze toe, „bedoelde hij die excuses voor deze ene maatregel, of voor het hele akkoord?”Applaus uit de zaal.

Verspreid over het land gaven Tweede Kamerleden en bewindslieden van de VVD gisteravond uitleg over het regeerakkoord aan lokale afdelingen. De bijeenkomsten vielen samen met de persconferentie waar premier Mark Rutte, fractieleider Halbe Zijlstra en Diederik Samsom (PvdA) de aanpassingen in het regeerakkoord presenteerden.

De bijpraatavondjes stonden vooral in het teken van excuses en deemoedigheid. Die inkomensafhankelijke zorgpremie accepteren, dat was niet goed geweest. De manier waarop dat vervolgens was gecommuniceerd ook niet. En het bijpraten van VVD’ers in het land was te laat gebeurd.

Met het aangepaste akkoord moeten en kunnen VVD en PvdA nu samen verder, was de boodschap die VVD’ers gisteravond wilden overbrengen. Al brachten vicefractievoorzitter Tamara Venrooy en minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie), aanwezig in de Amsterdamse Vondelkerk, de wijzigingen bepaald niet als overwinning. Venrooy: „Dit zijn nog steeds nare maatregelen, maar ze zijn wel iets evenwichtiger verdeeld.” En: „We moeten nu al het gif uit de beker opdrinken.”

Ondanks de nederige houding bleef de onvrede in Amsterdam overeind. Want waar hadden de prioriteiten van Mark Rutte en zijn medeonderhandelaar Stef Blok precies gelegen, vroeg een VVD’er zich af? Ze hebben kennelijk niet aan de achterban gedacht, maar aan hun spreadsheets: „Sorry gezinnen, jullie gaan er honderden euro’s op achteruit. De crèche wordt veel duurder, maar we hebben wél bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking binnengehaald, en wat dingetjes op migratie en justitie.”

In Sassenheim – bij Leiden – vielen de excuses van de Kamerleden Helma Neppérus, Matthijs Huizing en Brigitte van der Burg juist wel goed. Daar overheerste de opluchting. „Een heel redelijk alternatief.” En: „Jullie hebben het goed gedaan, deze maatregelen zijn een stuk beter.” Zelfs: „Felicitatie voor deze manoeuvre.”

Tijd om weer aan het werk te gaan, vonden de VVD’ers in Sassenheim, want de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 komen snel dichterbij. En lokale VVD-afdelingen willen niet afgerekend worden op het gedoe in Den Haag. Ook de Kamerleden waren optimistisch. „Alles is nu driedubbel gecheckt en doorgerekend, daar kunt u van op aan”, zei Van den Burg.

Zorgen bleven er wel, over de beeldvorming. Want, zo vinden de VVD’ers, het lijkt alsof de PvdA de liberalen „te hulp is geschoten”. Het lijkt alleen maar over „eerlijk delen” te gaan. „Terwijl wij de grootste partij zijn”, aldus een verontwaardigd VVD-lid uit Wassenaar. „Wat is ónze boodschap eigenlijk?”

Diezelfde vraag kwam ook in Amsterdam op. „Waarom moeten de minima erop vooruitgaan en betalen wij hun feestje? Hele gezinnen staan onder water, hun hypotheken zijn hoger dan de waarde van hun huizen. Hun schulden en koopkrachtverlies worden later alleen maar groter, en daar houdt het regeerakkoord helemaal geen rekening mee.”

De 250 miljoen euro die de VVD nu op infrastructuur inlevert om ingrepen in de WW en het ontslagrecht te verzachten, viel ook verkeerd. Gejoel klonk in de zaal nadat Venrooy de ruil aankondigde: „Oh ja, dit moet ik jullie ook nog vertellen ...”

Eigenlijk, vonden de Amsterdamse VVD’ers, voelt de achterban van de PvdA maar weinig van het regeerakkoord. Snijden in ontwikkelingssamenwerking misschien, „maar dat voelen ze niet hier, maar in Afrika”. Tweede Kamerlid Venrooy wilde niet „in de valkuil trappen om de pijn van een ander te vieren”, zei ze.

Daar had Matthijs Huizing in Sassenheim minder moeite mee. Hij wees op de ingrijpende bezuinigingen op de langdurige zorg, de AWBZ. „Daar hebben we jarenlang cadeautjes uitgedeeld, dat gaat veranderen. Veel mensen aan de onderkant van de samenleving gaan groot inkomensverlies lijden. Als ze doorkrijgen dat dat ze hard zal treffen, kan nog weleens een binnenbrandje ontstaan bij de PvdA.”