De halve leugens van het voedseletiket

Het is een oud verhaal uit de familie. Een oom werkte vroeger in een limonadefabriek waar ze ook ‘sinasappelsap’ bottelden, ‘met vruchtvlees’ stond op het etiket. De inmiddels gevleugelde woorden „Jan, geef de zemelen eens door!” verraden wat er echt in het sap terecht kwam.

De Consumentenbond heeft vorige week op een rijtje gezet hoe de mores tegenwoordig zijn qua eerlijkheid en etikettering van eten en drinken. En hoewel je het eigenlijk ook wel weet, zijn de resultaten schokkend. Creatief omgaan met de waarheid, of onversneden jokken, is nog steeds de norm, lijkt het.

Een pak Crystal Clear belooft klaterend water waarin een aantal fris ogende gepelde sinasappels en mandarijnen plonzen. Het gehalte vruchtensap hiervan is in werkelijkheid, houd je vast, 0,02 procent: een druppeltje op een liter.

Dropfabrikant Klene smijt op een etiket met de term carbo medicinalis vegetabilis. Dat klinkt beter dan de ‘houtskool’ die het gewoon is, om de drop zwart te kleuren. Er is ook AH-ketchup – tromgeroffel! – zonder vet! Maar vet zit hoe dan ook al nooit in die aangelengde tomatenpuree. Aan St Dalfour’s ‘aardbeienspread’ is geen suiker toegevoegd. Dat klopt, maar wel geconcentreerd druivensap dat wél veel suikers bevat. Foei.

Je leest de opsomming als een aansporing om nooit meer potjes, zakjes en blikjes te kopen. Maar dat is geen garantie. Waarom verbaast het niemand waarom men de banaan altijd onder de noemer fruit laat vallen. In een banaan zit bijna geen vitamine C, sine qua non fruit.

De Consumentenbond had nog een fraai voorbeeld: guacamole uit een potje van AH. Guacamole, dat is geprakte avocado met wat frisse toevoeging. Maar dit smeersel beval – stop de persen – 0,7 procent avocadopoéder. Die maken we dus lekker zelf.

Rooster de knoflooktenen in een pan met een antiaanbaklaag tot ze bruin beginnen te worden. Dat kan een kwartiertje duren. Test even of ze van binnen niet nog rauw zijn. Laat afkoelen en hak ze dan fijn. Snijd de avocado’s door midden en verwijder de pit. Lepel het vruchtvlees eruit en doe in een schaal. Meng hierbij het sap van de limoen, klein gesneden bosuitjes en een ultrafijn gehakt bosje koriander. Goed prakken met een vork en controleren op zout.

Je kunt de guacamole op die eeuwige tortillachips doen, maar gefrituurde cassavechips gaan er ook heel goed bij.

Doe hierbij in aparte bakjes de kaas, pepers, noten en knapperig gebakken spek. Daarmee kun je dan zelf je guacamole pimpen.