Buig met haar mee als rietstengel in een storm

Illustraties Paul Steenhuis

Wie dacht dat de man het makkelijk heeft tijdens de zwangerschap heeft het mis. Natuurlijk, de vrouw heeft de zwaarste klus. Zij draagt het kind, haar sexappeal neemt af met elke pond die ze aankomt, door haar lijf gieren de hormonen en zij, niet die vent, moet straks de hel van een bevalling doorstaan.

Maar wat mensen weleens vergeten is dat hij evengoed een pittige tijd doormaakt. Ineens krijgt hij, zonder erom te hebben gevraagd, allerlei nieuwe rollen toebedeeld. Hij moet niet alleen Meneer de Mentale Boksbal zien te combineren met Man met de Schouder om op uit te Huilen, hij wordt ook geacht expert te zijn op het gebied van de verloskunde, handyman die een rommelhok omtovert in de perfecte kinderkamer en sloofje dat alles in het huishouden doet omdat mevrouw te lui, oh nee, te moe is om op te staan.

Zeven overlevingstips voor mannen met een zwangere vrouw.

1Niet doemdenken. Sommige mannen denken dat hun leven voorbij zal zijn zo gauw hun eerste kind is geboren. Dat is niet zo. Je kunt nog steeds met je vrienden afspreken en je hobby’s uitoefenen. Je moet je tijd hooguit wat beter indelen. Het heeft dus geen zin te sikkeneuren en nostalgisch te doen over de tijden die binnenkort voorbij zijn. Zo voorkom je dat je je vrouw ammunitie geeft voor het meest dodelijke der dodelijke argumenten: „Zie je wel, jij wilt niet eens vader worden.”

2Zeker nu niet met je stinkende bieradem boven haar hoofd gaan hangen. Het is voor haar al erg genoeg dat haar stapavonden voorbij lijken. En het is minstens zo vreselijk voor haar dat ze meer dan negen maanden lang geen alcohol mag drinken. Ze haat je dus toch wel als je om vier uur ’s nachts thuiskomt en naar bier en sigaretten stinkt. Wrijf het dan ook niet in. Neem een douche en ga zo ver mogelijk bij haar vandaan liggen.

3Ga niet vreemd. Dit lijkt een overbodige tip, maar mannen schijnen erg vaak vreemd te gaan als hun vrouw zwanger is. Oorzaken: het mijn-leven-is-voorbij-gevoel en gebrek aan seks. Voor de vrouw is het extra pijnlijk omdat ze zich vaak toch al niet erg aantrekkelijk voelt en tegelijkertijd alles in het werk stelt om een gezin te stichten. Minnaressen passen niet in dat plaatje. God verhoede dat je verliefd wordt op een ander tijdens de zwangerschap. Onthoud dan de eenvoudige regel: je vrouw verlaten tijdens de zwangerschap, dat doe je niet.

4Koop vette vis. Dit is een tip uit Help! Ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt van Kluun, sowieso een erg leerzaam boekje voor elke aanstaande vader. Zwangere vrouwen kunnen last krijgen van vergeetachtigheid. De Omega-3 zuren in vette vis zouden de vetzuren in de hersenen van de vrouw op peil houden. Geen idee of het helpt, maar het gaat meer om het gebaar.

5Klus of je leven ervan afhangt. De kinderkamer moet op orde en als je een beetje pech hebt, eist je wederhelft ook een make-over van de rest van het huis. Klussen kan heel leuk zijn en je scoort enorm met een netjes aangelegde plint of strak behang.

6Geef haar altijd gelijk. De hormonen in het lijf van je vrouw dulden weinig tegenspraak. Het is verstandig als een rietstengel in een storm mee te buigen mocht ze ontploffen of anderszins extreem onredelijk doen. Zeg tegen jezelf: „Het is de zwangerschap die haar nu heeft veranderd in een gemene heks.” En onthoud de regel: ze heeft altijd gelijk, ook als ze ongelijk heeft.

7Koop iets voor de baby. Cadeaus uitpakken voor de baby is een van de leukste dingen die een vrouw tijdens de zwangerschap kan doen. Ik kocht een veel te duur pakje waar de baby al na een maand is uitgegroeid, maar het is de beste aankoop geweest die ik tijdens de hele zwangerschap heb gedaan. Waarom? Vertedering. Alles wat klein en schattig is, roept in deze periode oncontroleerbare moedergevoelens bij haar op. Mijn vrouw slaapt nu elke nacht met het pakje in haar armen, want het geeft haar het gevoel „dat hij er al een beetje is”. De vertedering die het pakje oproept, straalt natuurlijk enorm af op de gever.

Reinier Kist