Brazilië: tien jaar cel voor rechterhand Lula

Het federale Hof van Justitie in Brazilië heeft José Dirceu, minister van Algemene Zaken in de eerste regering van president Lula (2003-2006), gisteren tien jaar en tien maanden cel opgelegd wegens politieke corruptie. Ook moet Dirceu een geldboete van 260.000 euro betalen.

Vorige maand was Dirceu samen met verscheidene andere hoge leden van de regerende Arbeiderspartij schuldig bevonden aan het systematisch aanwenden van overheidsgeld om in het parlement stemmen te kopen voor de regering. De voormalig voorzitter van de partij, José Genoino, werd veroordeeld tot zes jaar en elf maanden celstraf. Ook hij moet een hoge geldboete betalen.

Rechter Joaquim Barbosa van het Federale Hof van Justitie verklaarde dat Dirceu een cruciale rol heeft gespeeld in de corruptieaffaire. „Hij had een van de hoogste functies in de Braziliaanse regering. Hij heeft zijn positie onteerd en heeft belangrijke beslissingen genomen voor het succes van deze criminele onderneming”, aldus Barbosa. De zware straf betekent dat Dirceu, net als andere veroordeelden, waarschijnlijk enkele jaren in de gevangenis moet doorbrengen, en zijn straf niet onder huisarrest kan uitzitten.

Tot zijn val in 2005 was Dirceu de rechterhand en beoogde opvolger van Lula. De voormalig president zegt niet op de hoogte te zijn geweest van het corruptieschandaal, dat bekendstaat als ‘Mensalao’, Grote Maandelijkse Vergoeding.

In een verklaring op zijn weblog zegt Dirceu dat hij de „oneerlijke straf” van niet accepteert. Hij verwijst naar zijn tijd als linkse rebel in de jaren zestig en zeventig en belooft de veroordeling aan te vechten. „Tijdens de militaire dictatuur heb ik mijn leven op het spel gezet. Ik ben opgepakt en gevangengezet. Ik werd verbannen uit het land, maar ik gaf niet op en kwam terug om te vechten voor democratie in Brazilië.”

Het omvangrijke corruptieproces wordt in Brazilië gezien als een keerpunt. Dirceu behoort tot de politieke elite die zich doorgaans onaantastbaar acht voor corruptiezaken. Corrupte politici ontsnappen meestal aan celstraf. (BBC, Reuters)