Bony boos: ‘Nederland zit Ivoriaanse familie dwars’

Voetballer Wilfried Bony, topscorer in de eredivisie, wil niet alleen uit sportief oogpunt Nederland zo snel mogelijk verlaten. De Vitesse-spits noemt de tegenwerking van de overheid, die zijn Ivoriaanse familie zou dwarszitten, als voornaamste reden zo snel mogelijk naar het buitenland te willen. Dat zegt hij vandaag in weekblad NUsport.

Bony (23) vertelt dat zijn vader, moeder, broer en zus hem niet kunnen bezoeken in Arnhem. „De band met hen is hecht. Ik zou ze graag veel vaker zien, maar dat kan niet zolang ik in Nederland speel. Ik heb twee keer geprobeerd mijn broer over te laten komen, maar beide keren kreeg hij geen visum. Ik ben daar heel boos over. Zelfs een paar dagen langskomen mag blijkbaar niet. En er wordt niet eens bij gezegd waarom. Ik zie mijn familie nu dus alleen wanneer ik naar Ivoorkust reis. Dat is een ramp, het maakt me verdrietig.”

Volgens Bony staat zijn werkgever machteloos. „Vitesse kan er niks aan doen, maar ik wil Nederland verlaten zodra ik de kans krijg. Als ik bijvoorbeeld bij een Engelse club speel, dan kan mijn familie mij tenminste bezoeken. Ik bel ze elke dag, mis ze heel erg. Zij vragen: ‘we willen je zien, wanneer vertrek je uit Nederland?’ Maar dat kan niet van de ene op de andere dag.”

Bony staat overigens in de belangstelling van veel buitenlandse clubs. „Na de wedstrijd [van twee weken geleden] tegen Ajax, waarin ik twee keer scoorde, heb ik mijn telefoon moeten uitzetten omdat ik zoveel berichten kreeg over clubs die me zouden willen aantrekken.”