Weer krimp Japanse economie - op weg naar recessie

Een container wordt op een truck geladen in een haven in Tokio, Japan.
Een container wordt op een truck geladen in een haven in Tokio, Japan. Foto Reuters / Yuriko Nakao

De Japanse economie is weer gekrompen, met 3,5 procent vergeleken met vorig jaar. Als de economie nog een kwartaal krimpt, en daar heeft het volgens economen alle schijn van, zal het land weer in een recessie belanden.

De krimp komt overeen met de sombere voorspellingen die er waren voor de derde economie ter wereld, schrijft persbureau AP. Japan lijdt onder de wereldwijde crisis. Door afnemende vraag exporteert het land minder. Ook het territoriale conflict met China over de eilandengroep in de Oost-Chinese zee, heeft zijn weerslag op de economie. Chinezen laten Japanse producten links liggen.

Economen verwachten dat de economie dit kwartaal, van oktober tot december, verder zal krimpen. Dan verkeert het land opnieuw in een recessie. De regering maakte vandaag ook bekend dat de consumentenuitgaven met 0,5 procent zijn gedaald nu de subsidie voor de aankoop van auto’s is vervallen. Bedrijven investeerden 3,2 procent minder. Uitgaven aan herstel van het land na de ramp in maart 2011 zijn verminderd. Japan laat nu de grootste krimp zien sinds de tsunami vorig jaar.

Japan is erg afhankelijk van export

Eerder werd nog gehoopt op een opleving voor 2013, maar de crisis in Europa en andere belangrijke exportmarkten en het conflict met China gooiden roet in het eten. Hoewel Japan waarschijnlijk de komende tijd nog overschotten op de lopende rekening zal zien, herinnert de krimp eraan dat het land afhankelijk is van export om de levensstandaard te kunnen betalen. Japan gebruikt erg veel energie en importeert veel voedsel, olie en andere middelen, zo schrijft persbureau AP.

    • Mirjam Remie