Wat moeten we met al die afgestudeerde sportmanagers?

Het nieuwe kabinet wil de Olympische Spelen niet naar Nederland halen – maar waarom studeren er dan jaarlijks 2.100 hbo-studenten af in sport? De overheid moet quota vaststellen als er zo weinig werk is, schrijft Mart Roumen.

Diverse ondernemingen vertrekken naar het buitenland omdat er een chronisch tekort is aan technisch geschoolde mbo-werknemers, meldde NRC Handelsblad onlangs. Niet-marktgericht opleiden is evenwel niet alleen een tekortkoming in de technische branche.

In de afgelopen tien jaar is de landelijke politiek verantwoordelijk geweest voor het creëren van werkloosheid in de sportbranche. Sportopleidingen schoten als paddenstoelen uit de grond, met als resultaat dat er veel meer afgestudeerde sportmanagers zijn dan dat er werk is. Deze scheefgroei zal alleen maar toenemen. Het kabinet-Rutte II wil de Olympische Spelen niet naar Nederland halen. Dit is de doodsteek voor vele sportprofessionals.

Op opleidingsgebied zijn er wel de nodige maatregelen genomen – alsof we de Olympische Spelen al zouden krijgen. Er zijn 21 verschillende sportopleidingen op hbo-niveau. Op middelbare scholen wordt – terecht – aangemoedigd een opleiding te kiezen die bij je past.

Zodoende vullen deze opleidingen zich snel. Veel middelbare scholieren vinden ‘iets met sport’ wel ‘leuk’. Hun enthousiasme voor deze populaire branche betekent evenwel ook dat er per jaar zo’n 2.100 studenten afstuderen. Ook zij willen werken in de sportbranche. Dit is een totale overflow!

De diverse toonaangevende sportwebsites tellen in deze branche slechts zo’n dertig à veertig vacatures per maand op hbo-niveau. Een simpel rekensommetje toont dat er zo’n vijf keer meer studenten opgeleid worden dan dat er werk is – en dan hebben we het alleen nog maar over hbo-niveau!

Op de middellange termijn zal hier weinig aan veranderen. Per jaar komen er – volgens dit versimpelde model – zo’n zestienhonderd werkzoekenden bij. Dat zou dus betekenen dat het elk jaar lastiger wordt om jezelf ertussen te knokken.

Op de lange termijn wordt het nog erger. Het WK voetbal gaat naar Rusland of Qatar. In de Olympische Spelen hebben we zelf geen zin. Mocht er in het aanbod van opleidingen niets veranderen, dan zullen er over pak hem beet tien jaar meer dan zestienduizend afgestudeerde sportmanagers op de arbeidsmarkt zijn. Zij zijn allen op zoek naar werk of werkzaam in andere branches.

Ik adviseer beleidsmakers en politici om het roer om te gooien en quota te stellen aan het aantal opleidingen of aan het aantal studenten dat zich mag aanmelden voor deze populaire opleidingen. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om de nieuwe generatie studenten tegen zichzelf in bescherming te nemen.

Iedereen vindt wel ‘iets met sport leuk’. Men vergeet alleen dat er inmiddels drie à vier professionals moeten eten van één topsporter. Een kabinet dat voor werk zegt te gaan, zou hier zijn verantwoordelijkheid moeten pakken. Elk jaar wordt er onder hun supervisie werkloosheid gecreëerd. Wake up!

Mart Roumen is sportprofessional en -journalist.